maanantai 4. toukokuuta 2015

Kinuskidonitsit

Olen vappuna (ja vähän muutenkin) munkkien ystävä. Suurinta herkkuani ovat ihan tavalliset munkit, joita äitini on joka vappu paistanut. Lähes yhtä paljon pidän Arnold'sin donitseista, niistä isommista.

Niistäpä sitten innostuneena lähdin kokeilemaan kinuskidonitsien tekemistä. En pidä niistä aidoista donitseista vaan enemmän munkkimaisista versioista. Siksipä taikina onkin aika lailla perinteinen munkkitaikina.

Valmiit kinuskidonitsit


KINUSKIDONITSIT
(n. 20 kpl)

Taikina:

2,5 dl maitoa tai vichyä tai molempia sekaisin
25 g hiivaa
1 tl suolaa
3/4 dl sokeria
0,5 rkl kardemummaa
1 muna
n. 6 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sulatettua voita

Uppopaistoon:

rypsiöljyä tai kookosrasvaa

Kuorrutus:

200 g Alku-toffeita
2 dl kuohukermaa

tai

2 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa
pari rkl voita

Pinnalle:

nonparelleja
valkosuklaata sulatettuna

Ohje:

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen.
2. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna.
3. Lisää jauhoja vähitellen vatkaten, loput kädellä alustaen.
4. Sekoita joukkoon sulatettu voi alustuksen loppuvaiheessa ja alusta taikina tasaiseksi.
5. Anna kohota lämpimässä paikassa.
6. Leivo taikinasta pyöreitä pullia ja anna niiden kohota liinalla peitettynä.
7. Kuumenna kattilassa öljy tai kookosrasva 175-180-asteiseksi.
8. Tee munkkien keskelle reikä sormilla. Paista munkit molemmin puolin ruskeiksi. Varo liian tummia munkkeja!
9. Nosta munkit valumaan talouspaperin päälle.
10. Tee kuorrutus. Jos teet Alku-toffeista, niin sulata toffeet kermaan ja keitä tovi kasaan. Jos teet sokerista ja kermasta, niin keitä hieman pidempään. Lisää voi vasta, kun kinuski on valmista ja sekoita tasaiseksi.
11. Dippaa munkkeja/donitseja aavistuksen verran jäähtyneessä kinuskissa.
12. Ripottele pinnalle nonparelleja.
13. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja pursota munkkien pinnalle raitoja.




Huomioita:
- Munkkien pintaa ei kannata paistaa liian tummaksi, sillä muuten kinuskin maku häviää.
- Molemmat kinuskit ovat kyllä yhtä hyviä. Toffeista tehdyssä on hieman pehmeämpi maku.
- Kohota munkit hyvin ennen paistamista.

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä! Valkosuklaaraidat tekee kivasti ilmettä, ja maistuukin varmasti hyville :)

    VastaaPoista
  2. Joo, päädyin valkosuklaaseen, jotta raidat erottuvat paremmin. Ulkonäkö oli tosi jees ja makukin varsin mainio. Tosin ensimmäiset munkkeroiset paistoin aivan liian tummiksi.

    VastaaPoista