torstai 9. lokakuuta 2014

Minttuinen kinuskikakku (gluteeniton)

Työkaverini toi muutama vuosi sitten töihin maistuvan kakun. Se olikin jäänyt mieleeni, kun suunnittelin tarjottavia ystävilleni. Onneksi muistin, että kakun ohje oli aikoinaan K-ryhmän julkaisussa, joten Pirkan sivuiltahan sain ohjeen selville. Kakku on aika makea, joten olen vähentänyt hieman sokeria (mausta tinkimättä). Kinuskin keitin tavallisen sokerin sijaan osaksi fariinisokeriin.

Kakku näyttää ja maistuu herkulliselta.


MINTTUINEN KINUSKIKAKKU
(gluteeniton, 16-20 palaa)

Pohja:
2 kananmunaa
2 dl sokeria
150 g mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta

1. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 24 cm oleva irtopohjavuoka mantelijauheella.
2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
3. Sekoita manteli- ja leivinjauhe keskenään
4. Lisää seos muna-sokerivaahtoon.
5. Kaada taikina vuokaan.
6. Paista 175 asteessa 25-35 minuuttia.

Täyte:
3 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
0,5 dl sokeria
0,5 dl maitoa
100 g (eli 1/2 pss) Pirkka minttusuklaarakeita

1. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi.
3. Sekoita joukkoon rahka ja sokeri.
4. Pilko veitsellä minttusuklaarakeet pienemmiksi (vaikkapa neljään tai kuuteen osaan).
5. Kuumenna maito ja liota liivatelehdet siihen.
6. Kaada maitoseos ohuena nauhana rahkaseokseen koko ajan sekoittaen.
7. Sekoita joukkoon minttusuklaarakeet.
8. Kaada seos jäähtyneen pohjan päälle.
9. Anna kakun hyytyä neljä tuntia tai mielellään yön yli.

Kuorrutus:
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa
1 rkl meijerivoita

1. Sekoita sokerit ja kerma kattilassa.
2. Keita 20 minuuttia, kunnnes seos sakenee.
3. Lisää voinokare.
4. Anna kinuskin hieman jäähtyä.
(5. Jos kakku hyytyi yön yli, pyyhi kakun pintaan muodostunut neste paperilla pois.)
6. Kaada kinuski kakun päälle jauhotettuihin reunoihin saakka.
7. Ennen kakkuvuoan irrottamista, pyöräytä veitsellä kakku varovasti irti reunoista. Samalla manteliajauhoa valuu vuoasta nätiksi reunakoristeeksi.
8. Irrota vuoka.

Koristelu:
paahdettuja ja suolattuja cashewpähkinöitä
Pirkka minttusuklaarakeita

1. Koristele kakku maun mukaan cashewpähkinöillä ja minttusuklaarakeilla.

Koristelua pähkinöillä ja suklaarakeilla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti