Espanjalaiset lihapyörykät, paahdetut yrttiperunat ja aioli |
PAAHDETUT YRTTIPERUNAT:
(6 annosta)
1 kg (yleis)perunoita
1 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
2 tl tuoretta timjamia
2 tl tuoretta rosmariinia
2 tl tuoretta oreganoa
1/2 tl merisuolaa
1/2 tl mustapippuria
1. Pese perunat huolellisesti ja kuivaa ne. Leikkaa perunat reilunkokoisiksi lohkoiksi ja laita kulhoon.
2. Kaada päälle oliiviöljy ja sitruunamehu. Hienonna valkosipuli ja yrtit ja heitä joukkoon. Lisää vielä mausteet.
3. Pyörittele perunoita öljy-mausteseoksessa.
4. Asettele perunat pellille niin, etteivät ne ole kovin paljon päällekkäin. Kaada kulhon pohjalle jäänyt öljy-mausteseos perunoiden päälle.
5. Paista rapeiksi 225 asteessa (noin 30 minuuttia). Kääntele välillä.
6. Ripottele pinnalle lisää suolaa.
ESPANJALAISET LIHAPYÖRYKÄT:
(3-4 annosta)
400 g nauta-sikajauhelihaa
1 kananmuna
2,5 tl smoked paprika -maustetta tai pimentónia
1 tl valkosipulijauhetta
ripaus chilijauhetta
3/4 - 1 tl merisuolaa
3/4 tl juustokuminaa
silputtua persiljaa
1,25 dl oliiviöljyä
1. Sekoita aineet keskenään.
2. Pyörittele kostutetuilla käsillä pyöryköiksi.
3. Paista uunissa 180 asteessa kypsiksi.
AIOLI eli VALKOSIPULIMAJONEESI:
(noin 2 dl)
2-4 valkosipulin kynttä
2 keltuaista
2 dl rypsiöljyä
1 tl haaleaa vettä
1-2 tl sitruunamehua
ripaus valkopippuria
ripaus suolaa
1. Purista tai hienonna valkosipuli ja laita se pieneen kulhoon.
2. Erottele keltuaiset valkuaisista ja laita valkosipulien joukkoon. Vatkaa sekaisin.
3. Lisää 1 tl öljyä pieninä tippoina koko ajan vatkaten.
4. Lisää 1 tl haaleaa vettä tippoina koko ajan vatkaten.
5. Lisää loput öljystä ohuena nauhana koko ajan vatkaten.
6. Vatkaa vaaleaksi majoneesiksi.
7. Lisää sitruunamehu ja mausteet. Sekoita hyvin.
Valmis aioli eli valkosipulimajoneesi |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti