TÄYDELLINEN FOCACCIA
(pellillinen)
7,5 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl hienoa merisuolaa
2 rkl sokeria
1 rkl oreganoa
n. 15 dl vehnäjauhoja
1,5 dl oliiviöljyä
Pinnalle:
aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina
kivettömiä oliiveja
tuoretta rosmariinia
sormisuolaa reilusti ripotellen
oliiviöljyä maun mukaan (0,5-1 dl)
1. Sekoita hiiva, suola, sokeri ja oregano kädenlämpöiseen veteen. (Itse teen niin, että sekoitan hiivan vain osaan vedestä ja lisään liukenemisen jälkeen loput. Näin seos pysyy kädenlämpöisenä.)
2. Lisää joukkoon noin puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
3. Lisää oliiviöljy ja loput jauhoista vähitellen. Tarkoituksena ei ole erityisemmin vaivata taikinaa, vaan pelkkä sekoittaminen riittää. Taikinan tulee jäädä löysähköksi ja tarttuvaksi.
4. Levitä taikina reunalliselle pellille leivinpaperin päälle ja kohota kaksinkertaiseksi esimerkiksi kuumalla vedellä täydetyn tiskialtaan päällä liinalla peitettynä.
5. Töki sormella leipään koloja ja painele leipään tomaattisiivut ja oliivit.
6. Laita reikiin ja pinnalle tuoretta rosmariinia maun mukaan.
7. Ripottele pinnalle melko reilusti sormisuolaa ja valuta pinnalle oliiviöljyä.
8. Paista leipä +200 asteessa noin 30 minuuttia. Jos käytät kiertoilmaa, laske lämpötilaa noin 20 astetta.
Huomioita:
- Suolan määrä voi järkyttää. Se kuitenkin pitää paikkaansa.
- Leipä on parasta tuoreena dipattuna oliiviöljyyn ja/tai balsamicoon.
- Kuvasta ei huomaa, mutta leipä kohoaa sellaiseksi todella muhkeaksi. Uunipannu oli erittäin hyvä paistoastia.
- Sormisuola ei ole sama asia kuin karkea merisuola. Suosittelen ostamaan, jos sellaista ei ole koskaan käyttänyt. Toimii esim. lihan kanssa.
- Paistoin leipää noin 5 minuuttia pidempään. Kiertoilma ainakin omassa uunissani paistaa paremmin kuin perustoiminto.
- Tuunatahan voi. Esimerkiksi tuoreet tomaatit käyvät leipään todella hyvin.
- Tuunatahan voi. Esimerkiksi tuoreet tomaatit käyvät leipään todella hyvin.
Meinaatko kokeilla aurajuustoa?!
VastaaPoistaKyllä! Ja itse asiassa ajattelin viedä leipää vähän enemmän pizzan suuntaan... ;)
VastaaPoista