tiistai 4. lokakuuta 2016

Härkäruukku

Olen maistanut elämässäni pariakin hyvää härkäruukkua. Toinen kokemukseni oli kuopiolaisella Ukko-laivalla. Ilokseni löysin ehkäpä sen saman reseptin. Hieman sitä kuitenkin muuttelin ja lopputuloksena olikin aivan ihana härkäruukku! Söin itse ruukun basmatiriisin kera, mutta suosittelen kuitenkin ruukkua uuniperunoiden kanssa. Ei siis muuta kuin "uuniperunat" pesun ja kuivaamisen jälkeen folioon, noin +200 astetta lämmintä (kiertoilma vähemmän) ja noin tunti. Sitten pintaan ristiviilto, täytettä ulos ja aiolia pintaan. (Tai voita, maustevoita, ranskankermaa...)

Härkäruukkua riisin kera


Tässä kuitenkin sen ihanan härkäruukun ohje. Syötpä sitten perunoiden tai riisin kera.

HÄRKÄRUUKKU
(3-4 annosta)

reilu 400 g naudan paistisuikaleita
reilu 100 g pekonikuutioita
1 suippopaprika pieninä kuutioina
1 sipuli hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/4-1/2 kesäkurpitsaa pilkottuna
4 kpl kokonaista aurinkokuivattua tomaattia silputtuna
noin 2 dl vettä
0,5 rich beef -lihaliemikuutiofondi
Aura-juustoa murennettuna
reilu 2 dl ruokakermaa (itse käytin sekaisin Mustapekka- ja Kolme juustoa -kermoja)
mustapippuria rouhittuna
basilikaa (tuoretta tai kuivattua) hienonnettuna
rosmariinia (tuoretta tai kuivattua) hienonnettuna
persiljaa (tuoretta) hienonnettuna

1. Tee ohjeen mukaiset pilkkomispuuhat ensin.
2. Freesaa kasvikset (paprika, sipuli, valkosipuli, kesäkurpitsa, aurinkokuivattu tomaatti) pannussa. Tilkka öljyä on bueno.
3. Voitele pata ja ruskista siinä lihat ja pekonit tilkassa öljyä.
4. Lisää pataan freesatut kasvikset. Kääntele ihan pieni tovi. Lisää vesi ja lihaliemikuutiofondi. Odota, että vesi alkaa kiehumaan. Lisää halutettasi myös Aura-juusto. Lisää tässä vaiheessa jo ihan vähän suolaa mukaan. (Oikeasti vähän...)
5. Laita pata uuniin. +175 kiertoilmalla on ihan ihan hyvä lämpötila. Anna hautua kannen kera vajaa tunti. Lisää tarvittaessa nestettä.
6. Kun noin tunti on kulunut, lisää kerma ja yrtit (tuoreet yrtit voi lisätä vähän myöhemmin). Hauduttele vielä noin 45 minuuttia. Ei haittaa, vaikka hautuisi pidempäänkin.
7. Tarjoa riisin tai uuniperunoiden kera. Annoksen päälle voi sipaista hieman smetanaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti