Pakkohan tästä tapauksesta on kertoa...
Tässäpä uusin hankintani: Pilari-IKI |
Tarina alkaa...
Eräänä mukavana lauantaipäivänä tulin hiihtolenkiltä. Laitoin saunan kiukaan päälle ja jäin kylmissäni odottelemaan lämpiämistä. Kun tunnin päästä menin saunaan, siellä oli vain 30 astetta lämmintä. Jaahas. Kiuas rikki.
Entinen kiuas (Harvia Vega) |
Kun moinen kiuas sitten sanoi sopimuksensa irti, rupesin katselemaan muita kiukaita. Yhtäkkiä muistin vuosien takaa erään sisustuslehden, jossa oli IKI-kiuas. Selailin nettiä, ja pakkohan se kiuas oli saada. Kampanjahinta ko. kiukaalle (6 kW) oli 595 euroa (kiinteällä ohjauksella). Kallista, mutta kun jotain on saatava, niin sitten se on saatava. Minut vakuutti se, että netissä oli ylistäviä kirjoituksia kiukaasta ja myös, että kiuas on suomalaista käsityötä.
En halunnut rikkinäistä kiuasta korjauttaa, vaan annoin sen korjaajan matkaan. Kiukaasta varmaan olisi saanut ihan toimivan pelin vieläkin, mutta olin jo uuden kiukaan lumoissa. Onhan IKI-kiuas todella tyylikäs!
Niinpä tilasin uuden kiukaan (ja hävisin toki rahaa, sillä entinen kiuas olisi korjattu ilmaiseksi). Tilasin sen IKI-kiukaan verkkokaupasta. Toimitus oli ilmainen, sillä pääsin hakemaan tuotteen paikalliselta jälleenmyyjältä. Kiuas tuli nopeasti, asentaja ei. Siksipä uusi kiuas töröttikin olohuoneessa pari viikkoa.
Kiuas vielä paketissa |
Kiukaan asentaminen ei kovin helppoa ollut. Kuvista ei oikein tahtonut saada selvää, ja anturit menivätkin asentajalta väärään kohtaan. Itse sitten pihdeillä painelin anturit kunnolla kiinni ja anturit listoineen oikeaan kohtaan. Kivien laittaminen oli hirveää hommaa - varsinkin, kun jouduin latomaan ne kolmeen kertaan. 90 kiloa kiviä ei ole pieni määrä... Ensin kiuas oli vähän vinossa, ja siksi laitoin kivet uudelleen. Toisella kerralla vastukset näkyivät liikaa, joten kolmas kerta vasta sanoi sen kuuluisan toden.
Pilari-IKI-kiukaan paketti |
Mutta olihan se sen arvoista. Löylyt ovat ihanat! Kiukaassa riittää tehoa todellakin entiseen verrattuna paremmin. (Miten tämä on mahdollista, kun tehoa pitäisi olla saman verran?) Toisaalta IKI-kiuasta ei ole tarkoituskaan lämmittää niin kuumaksi kuin perinteistä kiuasta. Sanoisin, että 70 astetta alkaa olla jo maksimi, että löylyt säilyvät ihanan pehmeinä. Löylyominaisuuksiensa lisäksi se näyttää kivalta. Aika hyvä pointti.
IKI-kiuas |
Tietoja kiukaasta:
- Käy 5-9 kuution saunoihin. (Itsellä n. 6 kuutiota + lasiovi ja teho riittää todella hyvin.)
- Korkeus huimat 140 cm. (Pieneen saunaan kiuas on hieno sisustuselementti.)
- Vaatii ympärilleen tyhjää tilaa minimissään 10 cm joka puolelle ja ylös 100 cm.
- Löylyjen voimakkuutta voi itse säädellä heittämällä vettä kiukaan eri kohtiin.
- Maksimikivimäärä 100 kg. (Minulla meni noin 90 kg kiviä.)
- Lämmitysaika pienissä saunoissa 45-60 minuuttia. (Minun saunassani on tarpeeksi lämpöä tunnin lämmittämisen jälkeen.)
Tervaleppää ja kiveä |
Tarkoituksenani ei ole parjata Harvian kiuasta. Se on ihan hyvä peruskäytössä, eikä mielestäni entistä ja nykyistä voi verrata keskenään. Ovat mielestäni ihan erilaisia kiuastyyppejä keskenään. Harviallakin on pilarikiukaita, mutta niistä minulla ei ole kokemusta. Naapurin mukaan kuitenkin myös Harvian pilarikiukaalla saa hyvät löylyt. Halusin kuitenkin IKI-kiukaan, sillä se on ensimmäinen pilarikiuas, takuulla kotimaista käsityötä ja siitä kirjoitetut jutut ovat todellakin ylistäviä. Ja onhan se vähän sellainen design-tuotekin.
Pahoitteluni huonoista kuvista. Saunani on niin pimeä, ettei kunnollisia kuvia saa. Parempia kuvia: ikikiuas.fi.
Awesome and insightful. You’re sensible. saunajournal.com
VastaaPoista