sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Pulled beef -tortilla

Tämän ruoan tarina lähti käyntiin jo perjantai-iltana. Ajamme aina kimppakyydeillä ja aina enemmän tai vähemmän nälkäisinä kotiin töistä - niin tälläkin kertaa. Usein myös intoudumme puhumaan ruoista ja kaikista testatuista resepteistä. Heitin vaan vitsinä, että koska olen testannut nyhtökanaa ja nyhtöpossua, seuraavana olisi vuorossa varmaan nyhtönauta.

Jotenkin jäin jumiin tuohon ajatukseen. Googletin taas melko paljon ja totesin, että pulled beef on muita nyhtöjuttuja harvinaisempi. En vielä tuolloin tajunnut, miksi. Tajusin sen vasta lauantaina, kun etsin ja etsin naudan rintaa. Ei ollut helppo tehtävä, sillä tuo ruhon osa on muita osia harvinaisempi. Ei kuulemma ole suomalaisen leikkaustavan mukainen osanen.

Kiertelen ja kaartelin. Lopulta rintaa löysin Mestarin herkusta, jossa on oiva lihatiski. Kokonaista rintapalaa ei ollut, mutta kuitenkin sellaisia isoja paloja oli tarjolla. Ostin lihaa sen reilun kilon ja lähdin ostamaan muut tarvikkeet. Mukaan lähti kasa erilaisia mausteita ja jopa viskiä. Oli tärkeää heti löytää kaikki tarvitsemansa, sillä lihan työstäminen piti aloittaa päivää aikaisemmin.

Itselleni mieluisat reseptit olivat englanninkielisiä. Olen todella urpo enkussa, mutta käänsin enemmän ja vähemmän sujuvasti kuitenkin yhden ohjeen. Voi olla, että alkuperäisessä sanotaan ihan muuta, mutta tälläkin tavalla onnistuin. Alun perin ohje on kuitenkin Tom Kerridgen. Olen sitä siis sujuvasti muokannut.

Nyhtönaudan ajattelin sopivan hyvin tortillalettujen täytteeksi, joten ryhdyinkin tortillatalkoisiin (Myllyn paras -ohje), kun liha oli vielä riivittynä tekeytymässä uunissa. Aikaisemmin päivällä olin jo tehnyt aina yhtä ihanan coleslawin valmiiksi.

Tässäpä siis ohje. Lihaa tuli aika reilu satsi. Luulen tässä vaiheessa, että ainakin kuuteen-kahdeksaan tortillaan riittää. Vielä on nimittäin lihaa jäljellä.


Valmis tortilla (pulled beef + coleslaw)


PULLED BEEF
(n. 6-8 hlöä)

Liha:

n. 1 kg naudan rintaa
0,75 rkl sinapinsiemeniä
1 rkl korianterinsiemeniä
1 rkl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
0,5 rkl mustapippuria rouhittuna
0,5 rkl fariinisokeria
0,5 rkl smoked paprika -jauhetta
0,5 rkl cayennepippuria
n. 2 dl tummaa lihalientä

Bbq-kastike:

125 ml punaviinietikkaa
50 g fariinisokeria
0,4 dl viskiä (bourbon)
0,4 dl Coca-Colaa
1,25 dl ketsuppia
loraus Worcestershire-kastiketta
1 dl paistolientä (edellisestä)

1. Aloita ruoan tekeminen jo edellisenä päivänä. Paahda korianterinsiemeniä ja sinapinsiemeniä kuivalla pannulla. Varo, etteivät ne pala. Kun olet paahtanut tovin, anna niiden jäähtyä.
2. Hienonna siemenet morttelissa, kun ne ovat jäähtyneet. Siirrä pieneen kippoon.
3. Lisää kippoon myös juustokumina, mustapippuri, fariinisokeri, smoked paprika ja cayennepippuri. Sekoita hyvin.
4. Hieno mausteseos kauttaaltaan lihakimpaleille. Jos sinulla on yksi iso lihaköntti, leikkaa viiltoja lihaan, jotta saat maustetta myös sisään. Jos sinulla on useita kimpaleita, pyörittely seoksessa riittää varsin hyvin.
5. Laita esim. muovipussiin ja jääkaappiin tekeytymään yön yli. Huolehdi siitä, että kaikki mausteet ovat mukana.
6. Seuraavana päivänä keitä tumma lihaliemi esim. fondikuutiosta. (Itselläni oli rich beef -fondikuutio.)
7. Laita uuni kuumenemaan +160 asteeseen (kiertoilmauuni n. +140 asteeseen).
8. Voitele esim. Arabian Kokki-pata ja kaada liemi padan pohjalle. Laita lihat nesteen päälle ja sulje kansi. Jos sinulla on pata, muttei kantta, tee kansi foliosta. Höyryt eivät missään nimessä saa karata padasta.
9. Anna lihojen paistua uunissa 4-6 tuntia. Katso välillä, onko nestettä riittävästi. Itse pidin lihoja uunissa 5,5 tuntia enkä lisännyt nestettä (vettä) kertaakaan.
10. Kun lihat ovat ylikypsiä ja hajoavat helposti, siirrä ne folioon vetäytymään.
11. Aloita bbq-kastikkeen tekeminen.
12. Kaada kuivalle pannulle punaviinietikka. Laita liesi täysille. Kun neste alkaa kiehua, pienennä lämpöä ja keitä hiljalleen. Keitä siihen saakka, kunnes nesteestä on jäljellä enää puolet.
13. Lisää sitten fariinisokeri, viski, Coca-cola, ketsuppi, Worcestershire-kastike ja noin 1 dl paistolientä. Keittele kasaan noin 15 minuuttia. Maista ja mausta. Lisää tarvittaessa hieman sokeria ja ketsuppia.
14. Kun bbq-kastike on liedellä, avaa foliot ja riivi liha säikeiksi erillisessä astiassa kahta haarukkaa käyttäen. Lihassa mahdollisesti olleet kalvot saa tässä vaiheessa helposti poistettua.
15. Kun liha on revitty ja kastike on sopivasti keittynyt kasaan, kaada kastike lihojen sekaan.
16. Kaada myös melkein kaikki pataan jäänyt paistoliemi mukaan. (Kaikkia roikaleita ja rasvoja ei kannata kaataa.)
17. Sekoita ja maista. Jos on tarpeen, lisää suolaa ja sokeria. Laita miedolle lämmölle uuniin, kun teet tortillat.

VEHNÄTORTILLAT
(10 kpl)

5,5 dl durumvehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
0,5 dl öljyä
2 dl vettä

1. Sekoita aineet tasaiseksi ja kimmoisaksi taikinaksi.
2. Pyöritä pötkyksi ja jaa se kymmeneen osaan.
3. Anna palojen levähtää muovin alla tovi.
4. Kauli pannusi kokoisiksi tortillaletuiksi.
(Letut eivät tartu kiinni, kun laitat ihan vähän jauhoa väliin ja mahdollisesti vähän muoviakin. Letut eivät saa kuivaa!)
5. Karista turhat jauhot pois. Paista yksi kerrallaan molemmin puolin. Paistoaika on todella lyhyt. Kun vaaleat täplät ilmestyvät, käännä. Jos paistat liian pitkään, tortillaletuista tulee kuivia.

COLESLAW

Ohjeen löydät täältä.
Tällä kertaa taisin laittaa vähän enemmän mausteita ja majoneesia sekä sinappia. Sitruunamehua käytin vähän vähemmän.

- - - - - - - -

Vähäksi aikaa kokkailut ovat nyt tässä. Seuraavaksi ajattelin kokeilla hatsapurileipiä ja/tai -piiraita. Menee tosin ensi viikosta seuraavalle viikolle, sillä pitää tässä välissä mm. käydä tekemässä blinejä Marttojen kurssilla. :)


sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Perinteinen hernekeitto

Ulkona on -25 celsiusastetta pakkasta. Tällaisina päivinä tekee jostain syystä aina mieli keittoa. Niin nytkin.

Oikeastaan idea keittoon syntyi jo pari päivää aikaisemmin kauppareissullani. Kävelin lihahyllyn ohi ja huomasin savupotkat.. Niinpä sitten hetken mielijohteesta googlettelin vähän, mitä muuta hernekeittoon laittaisin. Hassua. Lähdin kauppaan ostamaan erikoista juustoa, mutta sitä ei ollut. Aika kaukana tämä keitto oli nyt siitä alkuperäisestä suunnitelmasta, mutta itse asiassa parempaa ideaa ei olisi voinut kyllä tähän saumaan tullakaan.

Ajattelin ensin, että kylläpä on halpa ruoka. Sitten muistin, ettei minulla ole 10 litran kattilaa. Kalliiksi tuli, kun piti uusi kattila ostaa! Ei vainiskaan. Tarvitseehan tuota aina muutenkin silloin tällöin. Nyt siis oli ainekset ja kattila...

Niinpä aloitin eilen hernekeiton tekemisen huuhtelemalla herneet. Tänään sitten pääsin keittelyhommiin ja lopputuloksena oli juuri sellainen ihanan perinteinen, lihaisa ja maukas kunnon hernekeitto. Kyllä tätä kelpaa syödä useammankin kerran. Alkuun ajattelin, että pakastan suurimman osa. Höpö höpö. Taidanpa sittenkin syödä tämän viikon aikana koko keiton poijjes.

Mielestäni hernekeitossa pitää olla makua. Siksipä lutrasin perusohjeita enemmän sinappia ja mausteita. Tässä ohjeessa kerron siis oman versioni. Keiton kanssa maistuu leipä + juusto. Nam!

Perinteinen hernekeitto (Valaistuksesta johtuen keitto näyttää todellista vaaleammalta.)


PERINTEINEN HERNEKEITTO
(n. 8 annosta)

500 g kuivattuja herneitä
2,5 - 2,75 l vettä
n. 500 g porsaan lapaa
n. 500 g savupotkaa (=palvattu potka)
1 - 2 tl suolaa
1 iso sipuli
3 - 4 porkkanaa
rouhittua mustapippuria
2 - 6 rkl vahvaa sinappia
reilu 2 tl meiramia

1. Poista herneistä roskat ja huuhtele ne lävikössä.
2. Laita herneet likoamaan isoon kattilaan, jossa on noin puolet vesimäärästä. Anna liota yön yli.
3. Lisää kattilaan loppu vesi. (Itse käytin vettä sen 2,75 litraa yhteensä.)
4. Kuumenna ja keitä pieni tovi. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois.
5. Lisää molemmat lihakimpaleet ja suola. Keitä todella miedolla lämmöllä hiljakseen tunti.
6. Pilko porkkanat ja hienonna sipuli. Lisää keiton joukkoon.
7. Keitä herneitä, lihoja, porkkanoita ja sipuleita vielä reilu tunti. Sekoittele aina välillä.
8. Kun noin 2,5 tuntia on kulunut, nosta lihat pois. Poista niistä luut ja nahat ja enin rasva. Paloittele lihat sopiviksi paloiksi.
9. Lisää lihat keiton joukkoon takaisin siinä vaiheessa, kun keitto on jo vähän saennut.
10. Lisää mustapippuri, sinappi ja meirami. Lisää myös tarvittaessa suolaa. Kiehauta.

Herneet likoamassa
Sipuli silputtu ja porkkanat viipaloitu
Takana savupotka, edessä lapa. Osa lavasta meni pakastimeen.

Huomioita:
- Käytin sinappia ainakin sen 6 rkl. Siksi oli hyvä, että alkuvaiheessa tein keiton jo vähän reilumpaan vesimäärään. Sinappi saostaa keittoa hieman.
- Suolaakin lisäsin. Aluksi laitoin 1 tl:n, mutta lisäsin sitä muutaman kerran ripotellen. Kannattaa siis maistella. Suolan määrää on vaikea antaa mitään tarkkaa määrää, sillä se on ihan riippuvainen lihan suolamäärästä.
- Muista oikeasti keitellä miedolla lämmöllä. Itselläni ei ainakaan kertaakaan ollut pohjaan palaminen lähellä...
- Käytin lihaa vähän ohjetta reilummin.

Katsotaanpas, saanko huomenna työkaverit kateellisiksi... :D Lisätään nyt vielä, että tämä ohje on perinteinen siksi, että meillä aina on tehty tällaista keittoa. Yleensä tosin lihana on ollut joulukinkun jämät. Porkkanaa keittoon on aina kuulunut.

Sitten vielä pari sanaa ällötyksestä. Kyllähän se on pakko myöntää, että sitä on hieman vieraantunut asioista ja tuollaiset lihaköntit hieman pysäyttävät. Silti olen sitä mieltä, että vaikka tuollainen savupotka onkin aika ällöttävä kapistus, on lihansyöjän kuitenkin pystyttävä itse lihansa käsittelemään. Vaikka en varmasti teurastajana voisikaan olla, pitää minun pystyä sentään tuollaisia paloja käsittelemään. :) Ja ihan hyvin pystyin ja kannustan myös muita tuohon. Onhan tällaisessa ruoanlaitossa hyvätkin puolensa: tietää ihan varmasti, mitä ruoassa on. Ei ole silputtu ties mitä ruhon osia vaan keittoon varmasti pääsevät ne parhaat palat. Ja tuohan se savupotka keittoon sen parhaan maun. Luussa sja savussa en salaisuus. Ugh!

lauantai 16. tammikuuta 2016

Makeat rieskarullat (eli feikkipullat)

Tämäkin ohje on peräisin ystävältäni, joka oli sen K-Ruoka-lehdestä bongannut. Kyseessä ovat siis tonnikalatäytteisiltä rieskarullilta näyttävät makeat rullat. Maku vähän yllättää, kun olettaa laittavansa suuhun jotain suolaista tortillaa tai vastaavaa. Nämä ovat kuitenkin pullan korvikkeita. Jos tykkäät pullataikinasta ja korvapuustien mausta, tämä ohje on sinulle. Niin, ja valmista syntyy noin 5 minuutissa, joten nämä ovat kyllä todellisen loistavia vierasvaroja. Kannattaa joskus kokeilla. Sain noista idiksen kokeilla joskus muitakin feikkipullia. Joskus sitten niistä lisää...



MAKEAT RIESKARULLAT
(30 kpl)

3 Fazerin rullarieskaa
180 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa

1. Sekoita tuorejuusto, fariinisokeri, kaneli ja kardemumma keskenään.
2. Levitä tahna tasaisesti kolmen rieskan päälle. Kääri rieskat tiiviiksi rulliksi. Peitä rullat kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään pariksi tunniksi tai mielellään yön yli.
3. Leikkaa ennen tarjoilua jokainen rulla 10 osaan. Tarjoa esim. kahvin kanssa.

Juttuja tänne sinkoilee nyt vähän verkkaisesti, sillä taistelen terveyteni kanssa. Voimat eivät riitä aina...


tiistai 5. tammikuuta 2016

Seeprakakku(kokeilu) salmiakin ystäville

Olin tapsanpäivänä ystäväni luona. Hän oli kokeillut somehittiä eli seeprakakkua, joka maistui ihan "ookoolta". Kakku jäi kytemään mieleeni siksi, että minäkin halusin raitoja kokeilla. Niin, ja olen salmiakin suuri ystävä.

Niinpä pari päivää ennen loppiaista ostin apteekista salmiakkimikseriä ja ryhdyin hommiin. Kerron tässä, miten kakun tein ja miten en ensi kerralla tekisi. :) Alkuperäisen reseptin löydät täältä.

Seeprakakkukokeilu


SEEPRAKAKKU SALMIAKIN YSTÄVILLE

Pohja:
250 g Domino-keksejä
50 g voita tai margariinia
1 rkl Apteekin salmiakki -mikseriä
0,5 dl kaakaojauhetta

Salmiakkikiisseli:
5 liivatelehteä (Meira)
2,5 dl Apteekin salmiakki -mikseriä
2,5 dl vettä
2 rkl sokeria
0,5 dl maissitärkkelystä

Vaniljatäyte:
8 liivatelehteä
650 g Valion Eila-vaniljajogurttia (ei rasvatonta!)
500 g X-tra vaniljarahkaa
200 g X-tra vaniljavanukasta
0,75 dl sokeria
1 dl vettä

1. Vuoraa halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuoka leivinpaperilla. Sivele reunoille hieman öljyä.
2. Ravista mikseripulloa, jotta väri tasoittuu.
3. Murskaa Dominot (tehoseikoittimella tai vasaralla...). Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska, kaakaojauhe ja salmiakkimikseri. Painele seos kevyesti vuoan pohjalle.
4. Laita liivatteet (5+8) kylmään veteen likoamaan.
5. Mittaa kattilaan salmiakkimikseri ja vesi. Yhdistä sokeri ja maissitärkkelys ja lisää kattilaan. Kuumenna liedellä niin, että muutama pulpahdus tulee pintaan. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon liivatteet (5 kpl). Nosta liedelle ja anna vielä kerran pulpahtaa, mutta älä keittele sen pidempään.
6. Nosta salmiakkikiisselikattila kylmään vesihauteeseen jäähtymään. Sekoittele välillä, jotta kiisselistä ei tulisi paakkuista. Tarkoitus on jäähdyttää kiisseli melkein huoneenlämpöiseksi.
7. Yhdistä vaniljajogurtti, rahka ja vanukas vatkaimella. Lisää sokeri.
8. Kun salmiakkikiisseli on jäähtynyt sopivaksi, kiehauta vaniljatäytteen vesi ja liota siihen liivatteet. Sekoita liivatevesi vaniljatäytteen joukkoon.
9. Aloita heti kakun täyttäminen. Laita kiisseli ja täyte sellaisiin astioihin, että niistä on helppo kaataa täytteitä kakkuun.
10. Kaada kakun keskelle vuorotellen valkoista ja mustaa täytettä. Valkoista voi ja pitää suhteessa kaataa aina enemmän. Voit säädellä rengaskuviota kaatamalla korkeammalta tai matalammalta. Tarkoitus on, että toinen täyte levittää edellistä renkaana kohti vuoan reunaa. Ole nopea, sillä varsinkin musta kiisseli meinaa jämähtää melko helposti.
11. Kun täytteet loppuvat ja kakku on valmis, nosta se kylmään hyytymään. Anna hyytyä mielellään ainakin yön yli.

Ja nyt niitä huomioita.
- Itse onnistuin hyvin, mutta musta kiisseli loppui kesken ja keskelle jäi valkea pläntti. Olisi siis pitänyt alkuvaiheessa kaataa valkoista paljon enemmän kuin mustaa. Raidat myös olivat reunoilla melko tiheässä. Mustan ja valkoisen vaihtelun ei tarvitsisi olla niin nopeaa alkuvaiheessa.
- Alussa raitoja sotki se, että kippojen reunalle jäi täytettä, joka sitten tippui raitojen päälle. Pyyhi siis astiaa aina välillä.
- Kakun tekemisessä pitää oikeasti olla nopea. Musta meinaa jämähtää. Kannattaakin siis ennakoida eikä odotella jäähtymistä liian pitkään. Toisaalta kuuma liru ei taas ole hallittavissa kakun päällä.
- Kakun maku on salmiakkinen, mutta toisaalta vähän vaisu. Ihana ulkomuoto antaa odottaa jotain superhyvää. Ehkä raitasysteemi sopisi muille täytteille paremmin. Tai sitten valkeaan osuuteen pitää kehitellä jotain syvempää makua. Silti kakku kyllä tuli syötyä.
- Oli hyvä idea käyttää sekä rahkaa että vanukasta. Kakusta ei tullut kovin keltainen, mutta makuun se toi pehmeyttä. Sokeria lisäsin myös vähän, joten kannattaa sitä valkoista täytettä maistella, kun sitä tekee.
- Kakun koostumus on sellainen hyytelömäinen. Se saattaa yllättää. Ei siis ole kyseessä mikään juustokakku.

Kokeilu oli kuitenkin kiinnostava, joten jatkossakin pitää jotain vastaavaa kokeilla.