sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Japanilainen vieras ja monta japanilaista herkkua

Juttuhan oikeastaan alkaa jo viime vuoden puolelta Tallinnan-laivalta. Tapasin siellä nuoren naisen, joka oli ensimmäistä kertaa ulkomailla. Ja tuo ensimmäinen kerta suuntautui nimenomaan Suomeen. Hän oli kovin kiinnostunut kaikesta, mm. Nuuksiosta. Sanoinkin hänelle, että Suomeen kannattaa tulla myös kesällä, sillä silloin täällä näkee vähän toisenlaista elämää.

Homma meni siihen pisteeseen, että nyt elokuussa sain vieraakseni japanilaisen. Toimin neljä päivää oppaana ja tulkkina. Ensin vietimme aikaa Jyväskylässa, mutta pariksi päiväksi suuntasimme Siilinjärvelle. Viimeisenä päivänä sitten seikkailimme Porvoossa ja Helsingissä.

Rankka neljän päivän setti, mutta sitäkin antoisampi. Ennen vierailuaan nainen laittoi minulle paketin, joka sisälsi erilaisia japanilaisia snacksejä sekä ruokatarvikkeita. Tuo laatikko painoi oikeasti 10 kg ja se sisälsi vaikka mitä. Kun nainen saapui luokseni, eivät tuliaiset loppuneet laatikon antimiin. Sain hienot syömäpuikot, kortteja, eväslaatikkopyyhkeitä, viuhkan jne. Aivan mahtavaa!



Siilinjärvellä pääsimme testailemaan laatikon tarvikkeita. Ensin maistoimme riisikakkuja, jotka olivat suolaisia mutta makeita päältä. Sitten vuorossa olivat ilmeisesti paputahnalla täytetyt keksit, hedelmähyytelöt, sienen muotoiset suklaat, senchateet (toisessa paahdettua riisiä mukana)... Lista oli loputon. Ai niin! Kalalle maistuvat tikut unohtuivat. Pidin ihan kaikesta. Osa on vieläkin syömättä.

Kokkasimme myös japanilaista. Tarkoitus oli tehdä makizusheja, mutta emme jaksaneet enää mitään. Teimme nimittäin okonomiyakeja osakalaiseen tapaan. Kyseessä on siis jonkinlainen kaalilettu, jonka päälle sivellään okonomiyakikastiketta, japanilaista majoneesia, kuivattua kalaa ja merilevää. Oli todella hyvää! Taikina tehtiin valmiiseen seokseen, johon lisättiin kaalia ja kananmunaa. Helppoa ja aitoa japanilaista.




Myöhemmin sitten testailin kotona muitakin herkkuja. Tein furikakella maustettua riisiä, onigirejä, udonkeittoa ja kara age -kanaa. Olin tyytyväinen kaikkiin! Vielä on kokeilematta mm. otyaduke, joka on siis riisikeitto liemenään vihreä tee.



Vielä on tutustuminen japanilaiseen ruokakulttuuriin kesken. Pidän tonkatsusta, joten sitäkin pitää vielä tehdä. Ehkä pitää pian matkustaa Japaniin...

Valitettavasti en voi ruokaohjeita tänne kirjoittaa. En nimittäin tiedä, mitä kaikki pakkaukset ovat ns. tavallisilla kirjaimilla. En myöskään ole tutkinut, saako kaikkea Suomesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti