keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Jouluinen bataattilaatikko

Ennen kuin kirjoittelen seikkailuistani Bangkokissa, palataanpas hetkeksi ruokajuttuihin.

Olen joka vuosi istahtanut valmiiseen joulupöytään, joten tänä vuonna päätin auttaa äitiäni jouluaskareissa. Lupauduin tekemään ainakin bataattilaatikon ja ehkä leipää. Voihan olla, että saan tehtäväksi muutakin. Vaikka nyt on vasta joulukuun 3. päivä, ryhdyin tekemään bataattilaatikkoa. En siksi, että en ehtisi myöhemmin. Syynä on, että halusin testata, onnistunko tekemään sellaista ruokaa, joka miellyttää. Nyt on kyllä sanottava, että onnistuin! Maku oli todella onnistunut ja nimenomaan jouluinen. Tässäpä ohje teillekin.

Valmis bataattilaatikko


JOULUINEN BATAATTILAATIKKO
(8 pienehköä annosta)

800 g bataatteja tai bataattisosetta
vajaa 2 dl ruokakermaa tai kuohukermaa
1 dl korppujauhoja
0,5 dl siirappia
1 kananmuna
vajaa 2 rkl rypsiöljyä
vajaa 1 tl suolaa (vähän vähemmän, jos teet soseesta)
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl muskottipähkinää
1/4 tl kanelia ja inkivääriä yhteensä

pinnalle:
korppujauhoja
voinokareita

1. Jos et käytä sosetta, kuori ja lohko bataatit ja keitä ne kypsiksi suolattomassa vedessä. Valuta vesi pois ja survo bataatit. Voit myös käyttää esim. sauvasekoitinta. Jos käytät valmista sosetta, siirry kohtaan 2.
2. Lisää muut aineet soseen/survoksen joukkoon. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Maista, onko suolaa sopivasti. Muut maut eivät tässä vaiheessa maistu voimakkaasti, joten niitä ei kannata lisätä.
3. Jaa seos kahteen voideltuun 0,85 litran alumiinivuokaan. (Voit myös käyttää jotain muuta vuokaa.)
4. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja painele halutessasi pintaan kuvioita lusikalla. Lisää pinnalle voinokareita.
5. Paista 150 asteessa noin kaksi tuntia. (Itse paistoin ensin tunnin keskitasolla ja toisen tunnin alatasolla. Matalat vuoat mahdollistivat tämän.)
6. Tarjoa muiden jouluruokien kanssa.


Valmis laatikko siis maistui todella hyvältä. Koostumus jäi itseltäni vähän löysäksi, joten kuviointi ei oikein nyt onnistunut. Tajusin, että korppujauhoja vielä enemmän lisäämällä olisin varmaan onnistunut. Noh, jouluna uusiksi!

Vinkki! Jos haluat ostaa valmista joulukinkkua, suosittelen Saarioisen Joulukinkku-viipaleita. Maistuvat kyllä ihan aidolle ja oikealle joulukinkulle. Bataattilaatikkoni nautin siis kinkun ja punajuurisalaatin kera, vaikka joulu ei vielä olekaan. Kerrankos tuota.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti