sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Broileripiirakka

Jos jostain tykkään niin suolaisista piirakoista. Usein päädynkin herkkupaikoissa kakkupalan sijaan valitsemaan suolaisen piirakkapalan. Lähes aina näin käy, vaikka matkalla vannon ottavani makeaa. Olen siis piirakkaihmisiä.

Suosikkeja on monia. Valitettavasti olen tehnyt paljon erilaisia piirakoita jo ennen tätä blogitouhua. Siksi ohjeita ei täällä kaikkiin ole. Mainitaan nyt kuitenkin muutama hyvä. Tonnikalapiirakka, johon tulee mm. fetaa, suolakurkkua, paprikaa ja purjoa, on ihan superihana. Sitten tietenkin kinkkupiirakka, johon tulee mm. parsakaalia, kinkkua, sipulia ja paprikaa, on yksi suurista suosikeistani. Perinteinen feta-pinaattipiirakka on todella varma valinta. Piirakoissahan on parasta, että lähes aina me ovat hyviä täytteistä riippumatta. Pohjissa suosin yleensä rapeaa pohjaa, mutta perinteinenkin on hyvä. Välillä käytän muna-maitoa, välillä kerma-maitoseosta, joskus kerma-muna-maitoseosta. Aina kuitenkin laitan juustoa ja paljon.

Broileripiirakkaa en ollut jostain syystä aikaisemmin tehnyt, vaikka usein broileri päätyykin pizzan täytteeksi. Ehkä juuri siksi se on jäänyt piirakoiden täytteistä paitsioon. Nyt kuitenkin tein broileripiirakan, josta tuli sellainen, että sitä voi kyllä muillekin suositella. Pohja on rapea, mutta se ei ole ongelma muulloin kuin syödessä. Vuo'asta se irtoaa hyvin.

Broileripiirakan kanssa tarjoiltavaksi käy raikas salaatti.

BROILERIPIIRAKKA
(yksi pyöreä)

Pohja:
150 g Oivariinia
1 dl durumvehnäjauhoja
vajaa 2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
ripsaus suolaa
1 kananmuna
2 rkl kylmää vettä
1 dl emmentaljuustoraastetta

Täyte:
350 g broilerin fileesuikaleita (maustamaton)
1 sipuli hienonnettuna
valkosipulirouhetta maun mukaan
1,5 tl paprikajauhetta
1 tl paprikajauhetta (strong)
1 tl currya
1 rkl kanafondia
1 rkl soijaa (jos käytit maustamattomia suikaleita)
suolaa
1 suippopaprika silputtuna (käytin itse puolikkaan keltaisen ja puolikkaan punaisen)
säilykeananaspaloja maun mukaan
Aura-juustoa maun mukaan (tai fetaa, jos et tykkää Aurasta)
(puolikkaita kirsikkatomaatteja)
2 kananmunaa
1,5 dl Mustapekka-ruokakermaa
1 dl Kolme juustoa -ruokakermaa
oreganoa
ripaus currya
1 dl emmentaljuustoraastetta
reilu 1 dl Valion pizzajuustoraastetta

1. Tee ensin pohja nyppimällä rasva ja kuivat aineet sekaisin. Lisää kananmuna, juustoraaste ja vesi. Painele nopeasti taikinaksi. Laita kelmun sisään ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
2. Laita paistinpannuun hieman öljyä ja aloita paistamaan broilerisuikaleita ja sipuleita. Kun ne ovat vähän ottaneet väriä, lisää valkosipulirouhe, paprikajauheet ja curry. Paista broilerit kypsiksi. Lisää fondi ja soija. Lisää tarvittaessa suolaa, jos broilerit maistuvat savolaisittain tuimilta (mikä muissa murteissa tarkoittaa samaa?). Itse jouduin lisäämään tässä vaiheessa vähän.
3. Ota pyöreä piirakkavuoka ja voitele se. Laita hetkeksi jääkaappiin.
4. Ota jääkaapista vuoka ja taikina. Kauli vähän taikinaa ja nosta se vuokaa. Painele taikina tasaisesti pohjalle ja reunoille.
5. Sekoita kerma-munaseos eli sekoita keskenään kananmunat, ruokakermat, mausteet ja juustoraasteet.
6. Levitä pohjalle ensin broilerit. Sen jälkeen lisää paprikasilppu ja ananaspalat. Lisää Aura-juustoa maun mukaan. Minun oli tarkoitus laittaa myös kirsikkatomaatteja, mutta ne unohtuivat kauppaan. Ensi kerralla kyllä muistan!
7. Levitä muna-kermaseos tasaisesti täytteen päälle.
8. Paista +200 asteessa noin 35 minuuttia. (Itse paistoin 25 minuuttia uunin alimmalla tasolla, sen jälkeen reilu 5 minuuttia keskitasolla ja lopuksi vielä alatasolla. Tuli kaunis pinta ja pohjakin paistui.
9. Anna levätä tovi ennen leikkaamista.

Uunituore broileripiirakka!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti