sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Twin Peaks Cherry Pie eli Twin Peaksin kirsikkapiiras

Ja tässäpä sitten se makea viritys. Olen nyt parasta aikaa katsomassa Netflixistä Twin Peaksiä (jälleen kerran). Edellisen kerran muistan katsoneeni sarjan jaksot, kun olin yläasteella. Aikaa on vierähtänyt, ja ihan kaikkia juttuja en edes muista. (Jos et sarjasta muista mitään, katso jutun loppu.) Mutta piiraanpas muistan. Rupesin googlettelemaan, josko jossakin olisi kirsikkapiiraan ohje. Siis sellaisen, jossa kirsikat ovat taikinakuoren sisällä kokonaan. Mielestäni omenapiirakkakin on parhaimmillaan, kun se leivotaan amerikkalaiseen apple pie -tyyliin.

Ja kyllähän netistä löytyi juuri tarvitsemani ohje! Ohje on alun perin Leila Lindholmin, mutta useista blogeista se myös löytyy. Ohjeessa perunajauhon määrä on mielestäni liian vähäinen, joten olen tähän ohjeeseen sitä jo vähän lisännyt. Ainakin minun piiraani täytettä lirahti ulos leikatessa vähän liian paljon. ;) Kannattaakin siis katsoa, että kirsikkaseos alkaa kunnolla saeta jo liedellä. Jos ei sakene, kannattaa perunajauhojen määrää suosiolla lisätä. Täytteen pitää olla valuvaa, mutta ei kyllä ihan lirua sentään.

Twin Peaks Cherry Pie ja hieman liian vähän saostunut kirsikkatäyte

Valmis piiras on näyttävä.


TWIN PEAKS CHERRY PIE
(Twin Peaksin kirsikkapiiras)

Pohja:
150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tomusokeria
0,5 rkl vettä
kananmuna

Täyte:
1,5 l tuoreita kirsikoita
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
yhden sitruunan raastettu kuori (tai puolet siitä)
yhden sitruunan mehu
2-2,5 rkl perunajauhoja (tämän kanssa tarkkana -> voit joutua lisäämään)

Voiteluun:
kananmuna
1 rkl ruokosokeria

1. Valmista ensin pohja. Nypi kylmä voi jauhojen ja tomusokerin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja kananmuna. Sekoita nopeasti taikinaksi esim. veitsellä. Muotoile taikinasta pallo, laita se tuorekelmuun ja painele levyksi. Laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
2. Tee täyte. Leikkaa veitsellä kirsikat halki ja poista kivet ja kannat. Laita kirsikat kattilaan. Lisää kirsikoiden sekaan sokeri. Halkaise vaniljatanko keskeltä ja kaavi veitsen kärjellä "mustat pisteet" irti ja laita kattilaan. Jätä vaniljatangotkin kattilaan. Raasta joukkoon vielä yhden sitruunan kuori (tai puolikas, jos et tykkää yleensä sitruunasta). Purista sitruunasta mehu erilliseen astiaan.
3. Anna kirsikka-sokeriseoksen kiehahtaa kunnolla. Sekoita perunajauhot huolellisesti sitruunamehuun. Kaada seos ohuena nauhana kirsikoiden joukkoon. Muista sekoittaa koko ajan ja pohjaa myöten. Keittele ihan pieni tovi ja katso, saostuuko seos ollenkaan. Jos ei, lisää perunajauhoja nesteen seassa. Nosta seos liedeltä. Poista vaniljatangon palat.
4. Jaa taikina kahteen osaa niin, että toinen on toista hieman isompi. Kauli jauhotetulla pöydällä ensin se isompi pala ympyräksi. Ota tavallinen irtopohjavuoka (siis sellainen, johon yleensä tehdään kakku) halkaisijaltaan 24 cm. Peitä pohja leivinpaperilla niin, että se jää vuoan reunojen ja pohjan väliin tiiviisti kiinni. Älä kuitenkaan siisti reunoja, vaan anna ylimääräisen leivinpaperin olla vuoan ulkopuolella. (Täytettä saattaa valua muuten uuniin.) Taikinaympyrän tulee olla ainakin niin iso, että sen reunat ovat vuoan sisällä reilusti yli puolen välin. Mielellään jopa ylös asti. (Voit mitata vuoalla ja leikata veitsellä tasaisen ympyrän.)
5. Siirrä taikinaympyrä varovasti vuokaan. Kauli toinen taikinapala samalla tavalla ympyräksi. Mittaa niin, että ympyrä on vain hieman vuoan kokoa suurempi.
6. Kaada täyte ensimmäisen taikinaympyrän päälle vuokaan. Lisää välittömästi päälle toinen taikinaympyrä. Käännä nopeasti alla olevan ympyrän reunat päällimmäisen taikinaympyrän päälle. Jäljelle jääneestä taikinasta voit muotoilla koristeita. Itse tein pieniä kierteitä, jotka "liimasin" vedellä kiinni.
7. Voitele piiras kananmunalla. Ripottele päälle ruokosokeria.
8. Paista +175 asteessa uunin alaosassa noin 35 minuuttia.
9. Anna piiraan jäähtyä täysin ennen kuin poistat reunat. Tarjoile vaniljajäätelön kera. Mielestäni piiras maistuu parhaalta ihan kylmänä.

Huom! Ystäväni testasi ohjetta pihasta keräämillään kirsikoilla. Eri lajit käyttäytyvät eri tavalla, joten perunajauhon käyttö kannattaa katsoa tilanteen mukaan. Hänen ei tarvinnut lisäillä mitään ja kirsikkaseos oli ihan jankkia. :D

Twin Peaks - pelottava uusintakierros

Ja mitäs muuta loppuun laitetaankaan kuin tunnelmia tältä päivältä. Tehkää piirakkaa ja katsokaa Twin Peaksiä. Mitäpä sitä muutakaan, kun ulkona sataa aina.

TWIN PEAKS UUSINTAKIERROKSELLA

Jos joku ei muista sarjasta yhtään, niin ihan tähän loppuun pieni tiivistys. Sarjassa siis agentti Cooper tiimeineen yrittää selvittää nuoren Laura Palmerin murhaa amerikkalaisessa pikkukaupungissa. Siellä hän tutustuu mitä ihmeellisimpiin ihmisiin ja kohtaa myös yliluonnollisia ilmiöitä. Henkilögalleriassa on niin puupökkelöä kantava nainen kuin hieman väpelö poliisikin. Useilla sarjan henkilöillä on kuitenkin pelottavia salaisuuksia - tai he ovat itse pelottavia. Vaikka sarja on välillä pelottava, jännittävä ja raaka, välillä saa kyllä ihan nauraakin. Juonittelua, valheita, outoja näkyjä ja piinaavan hyvä äänimaailma musiikkeineen. Siitäpä se Twin Peaks on tehty. Ja minua ei ainakaan häiritse yhtään vanhahtava tyyli. Juoni se on, mikä kantaa kaikki 30 jaksoa. Niin, kukas sen Laura Palmerin nyt murhasikaan? Paras kaveri, kateellinen ikätoveri, rämäpää "poikaystävä", viimeisin rakas, huumekuriiri, serkku, äiti, isä, joku "tavallinen" kaupunkilainen, pölkkymuija, väkivaltainen tuttu, baarin omistaja, hotellin omistaja, bordellin keskushahmo, sahan omistaja... Joku näistä on syyllinen -  vai onko sittenkään? Kyllähän sarja kannattaa katsoa toisenkin kerran, vaikka syyllisen tietääkin. Itselleni ainakin on tullut iän mukana sellaista älliä, että jotkut asiat näyttäytyvät ihan erilaisina kuin aikaisemmin.

PS. Ai miten se piiras tähän sarjaan liittyy? Norma Jenningshän sitä tarjoilee kuppilassaan ko. sarjassa. Siitä pitävät kaikki - erityisesti agentti Cooper.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti