perjantai 10. heinäkuuta 2015

Todella maukkaat bbq-ribsit ja srirachamajoneesi sekä srirachadippi

Olen ribsifani. Jos niitä jossakin ravintolassa on tarjolla, tilaan ihan varmasti. Nyt juhannuksena päätin kokeilla niitä itse. Olin jo kaivellut ohjeen Sara La Fountainin kirjasta Passion for Food (jonka ostin käytettynä ja joka tupsahti sopivasti ennen juhannusta kotiini), mutta lopulta päädyin hieman erilaiseen ratkaisuun.

Bbq-ribsit

Metsästin koko Kuopion läpi, että saisin tuoretta ribsilihaa. Tässä touhotuksessa en tajunnut, että myös muuten on olemassa erilaisia ribsilihoja. Niinpä olin jotenkin pakastettuna säilöttyä ribsilihaa vastaan ja päädyin vakuumipakattuun HK:n uutuustuotteeseen Spare ribseihin. Tein bbq-kastikkeen suunnilleen ohjeen mukaan, mutta sitten sössinkin kaiken. Olisi pitänyt luottaa siihen, mitä esim. Heidi näitä ibsejä kokeillessaan on huomannut: lyhyt kypsennysaika ei riitä mihinkään. Luotin hölmönä HK:n lihapakkauksen paisto-ohjeeseen, ja kaikki meni pieleen. Maku oli siis hyvä, mutta liha todella sitkeää. Lisäksi ribsirivissä oli kaikkea ällöä, mitä yleensä niissä ei ole ollut. Olisi pitänyt pitää lihaa pidempään uunissa. Lopullinen grillaussessiokaan ei tulosta olennaisesti parantanut.


Ensimmäinen kokeilu näytti hyvältä, mutta liha ei ollut tarpeeksi pehmeää.

Niinpä asiasta viisastuneena päädyin seuraavaan:
- Älä osta spare ribsejä vaan baby back -ribsejä (siis sitä pienempää riviä). "Rötläkkeitä" on paljon vähemmän.
- Älä ainakaan osta HK:n spare ribsejä.
- Pidä lihaa uunissa niin kauan, että luut lähtevät helposti irti.
- Grillaaminen sotkee grillin. Uuni on todellakin jees.

Ja näin kokeilin uudelleen. Nyt voin kyllä sanoa, että onnistuin täydellisesti. Aion tehdä ribsejä uudelleenkin. Tekisi mieli tosin kokeilla kirjan muitakin ohjeita, mutta en tiedä, uskallanko. Kuitenkin eka oli se paras - ainakin minun tuurillani. Niin, ja nyt ostin lihat kuopiolaisesta Lihakaupasta. Ne oli säilötty pakastettuna, mutta eipä tuo makua haitannut. :)

Tässä siis ohje, jota olen hieman muokannut.

TODELLA MAUKKAAT BBQ-RIBSIT
(4:lle)

2 kg baby back -kylkiriviä
2-3 tl valkosipulia raastettuna
5 rkl tomaattipyrettä
4-5 tl Chipotle tabascoa
2 tl juustokuminaa
3 tl paprikajauhetta
kahden appelsiinin mehu
reilu rkl limen mehua
ainakin 8 rkl fariinisokeria
6 rkl rypsiöljyä

1. Tee bbq-kastike: sekoita aineet ja keittele tovi kasaan. Maista. Ihan tarkkaa sokerin määrää en muista, mutta lisäsin sitä alkuperäisestä ohjeesta. Kun kastike on makeaa ja maistuu joltakin, se on valmista. Voit joutua lisäämään esim. sokeria.
2. Aloita poistamalla kylkiriveistä kalvot. Ne lähtevät irti helposti repäisemällä, kun reunasta ensin otat veitsellä kalvoa irti.
3. Leikkaa kylkirivit annospaloiksi luiden keskeltä ja asettele palat syvälle uunipellille leivinpaperin päälle. Ripsauttele melko runsaasti suolaa molemmille puolille.
4. Sivele bbq-kastiketta ribsien molemmille puolille.
5. Paista +160 asteessa ainakin kaksi tuntia. Sivele kastiketta aina välillä lisää ja kääntele ribsejä.
6. Kun otat ribsit uunista, ripottele päälle suolaa.

Onnistuminen!

Molemmilla kerroilla tarjolla oli myös paahdettuja yrttiperunoita, joiden ohjeen löydät täältä. Molemmilla kerroilla perunoita dipattiin shirachajuttuihin, joiden ohjeet kirjoitan tähän. Ribsien kanssa salaatiksi käy coleslaw tai tavallinen vihersalaatti.

SRIRACHAMAJONEESI

2 keltuaista
2 dl rypsiöljyä
1 tl haaleaa vettä
1-2 tl sitruunamehua
ripaus valkopippuria
ripaus suolaa
srirachakastiketta

1. Erottele keltuaiset ja vatkaa niitä ihan pieni tovi.
2. Lisää 1 tl öljyä tippoina koko ajan vatkaten.
3. Lisää 1 tl haaleaa vettä tippoina koko ajan vatkaten.
4. Lisää loput öljystä ohuena nauhana koko ajan vatkaten.
5. Mausta suolalla ja pippurilla.
6. Lisää srirachaa pienissä erissä oman maun mukaan.
7. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.


SRIRACHADIPPI

200 g turkkilaista jogurttia
srirachaa maun mukaan
ripsaus suolaa
ripsaus sokeria

1. Sekoita aineet ja anna maustua jääkaapissa.


Tässäpä siis muutama hyvä ohje kesän ihaniin ruokahetkiin. Jospa sitä jossain vaiheessa tekisi taas hampurilaisia.

2 kommenttia:

  1. Ah, ribsejä olinkin ajatellut tehdä ensi viikonloppuna, ehkä tällä kertaa korealaiseen tyyliin (ja kimchiä kans, kun en ole vielä tehnyt sitä koskaan, vaikka tykkään siitä!). Hauduttamista tosiaan vaatii, onneksi uunissa tulee kuin itsekseen. Söin Amerikan reissulla oikeita texasilaisia ribsejä, aika hyvät soosit oli siellä!

    VastaaPoista
  2. On kyllä pakko testailla etnisempiäkin ribsejä vaikka talvella, kun kätevästi uunissa tulee. Autenttiset jenkkiribsit valitettavasti ovat testaamatta, kun matkat ovat suuntautuneet lähes aina itään. :( Kiva, kun testailet kaikenlaisia juttuja. Saa niin valtavasti kaikkia ideoita!

    VastaaPoista