torstai 23. heinäkuuta 2015

Quiche Lorraine eli ranskalainen kinkkupiiras

Tänään oli piirakkapäivä. Tein kaksi piirakkaa, joista toinen oli suolainen ja toinen makea. Paneudutaanpas suolaiseen ensin. Kyseessä on Quiche Lorraine, jota olin kaavaillut jo pitkään valmistavani. On todella harmi, että kuva ei tee oikein oikeutta tälle herkulle. Tuli nimittäin ihan todella ihanan makuinen piiras! Pohjaksi valikoitui karamellisoidun sipulipiirakan pohja, sillä se vaan on hyvä (reseptiä tosin on jouduttu vähän muuttamaan). Täytteet valikoin vähän sieltä täältä saadakseni mieleisen kombon. Aito Quiche Lorrainehan tämä sinänsä ei ole, mutta melko klassinen makumaailma kuitenkin on kyseessä. Suosittelen tätä ehdottomasti!

Ihanan herkullinen Quiche Lorraine


QUICHE LORRAINE

Pohja:

1 dl crème fraîchea (18%)
1/4 dl paahdettua sipulia
1,5 tl sokeria
0,5 tl suolaa
125 g voita
reilu 2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

n. 200 g saunapalvikinkkua
purjon valkoinen osa(ja ehkä vähän vihreääkin)
n. 100 g pekonia

Täytteen päälle:

2 dl ruokakermaa
1,5 dl crème fraîchea (28%)
3 kananmunaa
150 g emmentaljuustoa raasteena
0,5 tl mustapippuria
pieni kourallinen timjamia (joka silputaan)
pieni kourallinen persiljaa (joka silputaan)

1. Tee ensin pohja. Sekoita paahdettu sipuli crème fraîcheen. Lisää sokeri ja suola.
2. Nypi toisessa astiassa huoneenlämpöinen voi ja yhdistetyt kuivat aineet (vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe) muromaiseksi seokseksi. Lisää paahdetulla sipulilla maustettu crème fraîche joukkoon ja sekoita nopeasti. Taikina kannattaa laittaa melko pitkäksikin toviksi jääkaappiin.
3. Sitten täytteen kimppuun. Laita noin neljä pekonisiivua kylmälle pannulle ja kärisytä melko rapsakaksi. Leikkaa kinkku pieniksi paloiksi ja hienonna purjo. Purjoa saa olla varsin runsaasti.
4. Sekoita astiassa ruokakerma ja rasvainen crème fraîche. Lisää kananmunat, juustoraaste, mustapippuri ja hienonnetut yrtit.
5. Painele kylmä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Ripottele kinkut, purjot ja pekonit tasaisesti pohjan päälle. Kaada lopuksi hyvin sekoitettu kerma-juustosekoitus täytteiden päälle.
6. Paista +200 asteessa n. 35 minuuttia uunin alatasolla.


Huomioita:
- Tein sellaisen mokan, että uuni oli jäänyt edellisestä piiraasta +175 asteeseen. Tämä piirakka kypsyi silti hyvin, vaikka nostin lämpötilaa vasta 25 minuutin jälkeen. Suosittelenkin ehkä ihan hieman alle +200 astetta.
- Paistoin piirakkaa hieman yli, sillä pinnasta tuli melko tumma. Toisaalta piirakan mielestäni kuuluukin olla sen näköinen, että sitä on käytetty siellä uunissa.
- Pohjaa ei tarvinnut esipaistaa. Se myös irtosi kohtuullisen hyvin vuo'asta. Toisella kerralla kokeilin kuitenkin esipaistoa. Muutaman minuutin jälkeen reunat valahtivat ja otin pohjan uunissa. Korjailin käsillä reunoja, kun täytin piirakkaa. Itse asiassa valmis piiras irtosi näin vielä paremmin vuo'asta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti