sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Turkki (Alanya)

Istun lauantai-iltaa kotona ja katselen kuvia. Ehkä taidan vielä kirjoittaa yhden postauksen lisää. Olen nimittäin käynyt Turkin Alanyassa kolme kertaa, joten siitä taidan seuraavaksi hiukan kirjoittaa.


Näkymä Kale-kukkulalta


Ensimmäisen reissuni tein heinäkuussa 2002, toisen toukokuussa 2007 ja kolmannen elokuussa 2014. Jos vertaan ensimmäistä ja viimeistä reissua, on kohde 12 vuodessa muuttunut aika paljon. Mitä nyt kolmen reissun jälkeen voin sanoa? Jos kaipaa perinteistä turistikohdetta, Alanya sopii ihan kaikille. Aina paistaa aurinko, hotelleja on sekä perheille että bilettäjille, ruoka on hyvää ja tekemistä riittää. Olin itsekin ennakkoluuloinen ennen ensimmäistä reissua, mutta "ählämijutut" kyllä loppuivat hyvin nopeasti. Islam on hyvin maltillista ja maallistakin, mutta moskeijan rukouskutsut tuovat kivan ripauksen eksotiikkaa. Sen kuuluisan mahataudinkin sain vain ensimmäisellä reissulla, mutta sekin johtui omasta toilailusta. En syytä maata tai kohdetta. Toivon, että ette tekään. Osa kuvista on koneella, joka on rikki. Siksipä tämän postauksen kuvat ovat lähinnä elokuun 2014 kuvia. Toisaalta kaksi ensimmäistä reissua piti sisällään melko paljon biletystä, joten eivät ne kuvat kyllä välttämättä päivänvaloa olisi kestäneetkään! Ja se pitää vielä mainita, että Alanya on sekä kaupunki- että rantakohde. Ei ole ihan mikään tuppukylä.

Maaseutuakin näkee, kun vuokraa taksin ja suuntaa pois kaupungista.


Kaikki reissut olivat Finnmatkojen reissuja ja hotellin oikeastaan vähän vahingossa aina sama: Flower Garden. Suosittelen tätä hyvälaatuista hotellia lapsiperheistä kaveriporukoihin. Sijainti on hyvä, eikä minnekään ole pitkä matka. Hotelli on myös rauhallinen, mutta seinät hieman pahvia. Hotellin aamiainen ei ole kummoinen, mutta lähellä on ravintoloita ja kauppoja. Hotellista ei juuri uusia kuvia ole, mutta Finnmatkojen sivuilta niitä löytyy. Alla olevasta kuvasta näkee tämän huoneistohotellin räväkät kaapistot.


Lähdössä bilettämään vuonna 2007. Silloin, kun leggarit olivat vielä in.

Bilettäjille voin kertoa, että Alanya on hyvä kohde. Meno ei ole 12 vuodessa ainakaan huonontunut ja satamassa on edelleen paljon ulkoilmayökerhoja ja ihan perinteisiä pubejakin. Jatkopaikkana oli vuosina 2002-2007 Auditorium-niminen paikka, mutta enää sitä ei ole. Vaikka Alanya on kuuluisa bileistään, voi viikon viettää rauhallisemmissakin merkeissä.

Eräs keino tutustua Alanyan ympäristöön on vuokrata taksi. Itse käytin suomea osaavan Fatih-nimisen miehen taksipalveluita. Oli sinänsä ihan hyvä juttu, että kaupan päälle sai paikallisoppaan, joka osasi kertoa vaikka mitä. Seuraavaksi muutamia mielenkiintoisia kohteita.


DIM-TIPPUKIVILUOLA

Maailman kolmanneksi pisin tippukiviluola löytyi aikanaan vahingossa. Nyt sinne pääsee pienen pääsymaksun maksettuaan. Koko reitin läpi kulkeminen vaatiin normaalin kunnon, mutta kyllä siellä hiki tulee hyväkuntoisellekin. Näkymät ovat hienot ja vaikuttavat.


Kaikkea se luonto luovaakin (Dim-tippukiviluola)


SAPADEREN KANJONI

Lisää hienoja kokemuksia näköaistille. Huikea kanjoni, jonne on rakennettu kävelysilta. Kanjonin viileässä vedessä voi vaikka uida, jos haluaa. Hyvä kohde, kun ulkona on muuten liian kuuma. Tie tänne on mutkainen ja kapea, mutta matkalla näkee hienoja maisemia, paikallisasutusta ja banaaniviljelmiä.

Viileässä vedessä on ihana uida (Sapadere)

Siellä se kanjoni jossain piileskelee...

Kävelysilta on melko pitkä. Reitti on helppokulkuinen.


Pieni putous

Hieman suurempi putous.


DIM-JOKI

Tänne voi tulla viettämään aikaa, uimaan ja syömään hyvin. Joki on täynnä veden päällä olevia ravintoloita.


Tänne syömään ja lekottelemaan. (Dim-joki)



KALE-KUKKULA JA LINNOITUS

Alanyan keskustassa oleva kukkula, jonne pääsee kätevästi dolmuksella. Näkymät alas ovat huikeat!


Linnoitukselle oli pieni pääsymaksu.

Vaikuttavat näköalat



BASAARIT JA MARKKINAT

Jos jaksat tinkiä, osta basaareilta feikkitavaraa edulliseen hintaan. Markkinat järjestetään lähes päivittäin jossain päin Alanyaa.


LC WAIKIKI

25 metrin kadulla sijaitseva vaatekauppa, jossa on kiinteät hinnat ja vaatteet sopivat myös suomalaisten makuun.


RUOKAA!

Parhaat ruokapaikat ovat mielestäni 25 metrin kadulla. Niistä mainittakoon kulmauksessa ja lähes LC Waikikia vastapäätä oleva Robinson (vai Crusoeko se oli?). Saa paikallista ruokaa tai halutessaan vaikka pizzaa. Siellä oli ehdottomasti parhaat pihvit. Kadulla on myös Mäkkäri, Burger King ja jopa Hesburger, jos alkavat ne tutut pöperöt kiinnostaa. Parhaat kebabrullat ja -annokset söin dolmusaseman lähellä olevissa ravintoloissa, esimerkiksi Freetimessa, ja sen lisäksi rannan lähellä Elite-ravintola oli hyvä. Rannalle kannattaa ostaa mukaan paikallisia rinkeleitä, joita myydään pikkukojuissa ympäri kaupunkia. Myös muita perinneherkkuja, kuten baklavaa, kannattaa maistaa. Hotellissa ruoat olivat päivällä hyviä, mutta illan a´la carte ei ollut kummoinen.

PS. Alkuruoaksi saa lähes joka paikassa reilun puolen metrin kokoisen leivän ja erilaisia levitteitä tai jogurttia.



ALANYUM-OSTOSKESKUS

Jonkin verran matkaa keskustasta, mutta kannattaa kuitenkin käydä. Kiinteät hinnat miellyttävät.



TURKKILAINEN SAUNA eli HAMAM

Suosittelen! Kannattaa käydä ensimmäisinä päivinä, niin aurinko tarttuu todella hyvin. Saunomisen lisäksi pakettiin nimittäin kuuluu ihon kuorinta, pesu ja hieronta. Hyvä paikka oli hotellissamme, kunhan tinki puolet hinnasta pois. Hyviä paikkoja on kuitenkin myös ympäri kaupunkia.



KLEOPATRA-RANTA

Syvenee melko nopeasti, mutta rannalla on paljon aktiviteetteja. Hiekka on myös keltaista, vaikkakin paikoin hieman karheaa. Aika tavallinen turistiranta, mutta kuitenkin päivän ykköspaikkoja. Ranta on melko siisti.

Hiekka on polttavaa. Ja ihosta päätellen myös aurinko. (2002)


Ja sitten vinkkejä.

- Selviät huutelusta, kun et kiinnitä mitään huomiota. Jos jäät höpisemään, huomaat viettäväsi päivän sitten siinä. Et ole töykeä, jos kävelet vain ohi.
- Tingi puolet ainakin hinnasta pois, jos ostat basaareilta.
- Moskeijan rukouskutsuihin kyllä tottuu, vaikka ensimmäisenä yönä sellaiseen heräisikin. Loppulomalla niitä alkaa jo odottaa ja kotona niitä jo ikävöi.
- Lapset kannattaa viedä vesipuistoon. Keskustassakin sellainen on.
- Heikin baari on kai ihan jees. Ei ehditty sinne, mutta kyllähän ne Juhlamokat olisivat olleet ihan paikallaan.
- Muista juoda vettä ja käyttää käsidesiä. Jos saat mahataudin, mene heti lääkäriin. Lääkkeet tehoavat yleensä nopeasti. Suomalaiset Imocurit ovat ihan turhia.
- Paikalliset retkijärjestäjät ovat hyviä. Suomalaiset matkatoimistot vetävät paljon välistä, joten niitä ei kannata valita - ellei halua suomenkielistä opastusta.


Lisää myöhemmin jotain, jos unohdin. Kuviakin lisään, jos joskus saan pelastettua entisen koneen kiintolevyn. Käykäähän ensi kesänä Alanyassa, jos ihan tavallinen pakettimatka kelpaa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti