sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Ravintola Urban (Kuopio)

Lähes joka kerta käydessäni Kuopiossa päiväsaikaan, suuntaan lounaalle Urbaniin (Puijonkatu 15, Kuopio). Miksi näin? Urbanin ravintolaidea on mielestäni varsin uniikki: tarjolla on päivittäin vain kaksi pääruokavaihtoehtoa, jotka tarjoillaan pöytään lautasannoksina. Tämähän ei vielä uniikkia ole, mutta ruoka on lähes fine dining -osastoa rennossa lounashengessä. Ruoat ovat sellaisia, että niitä ei kyllä mistään muualta saa. Ideat ovat yksinkertaisia ja makuyhdistelmät omaan suuhuni erikoisia, mutta joka kerta maukkaita ja toimivia. Ruoat valmistetaan kokonaan itse, joten valmiskastikkeita on turha odottaa. Ja joku varmaan odottaa, että fine dining on pientä piiperrystä, mutta tässä paikassa annokset ovat nälän poistavia eivät niitä lisääviä.


Ihanat lasit! Lounasviiniäkin saisi, mutta pysyttelin kuitenkin vesilinjalla.


Alkuruoaksi on päivittäin vaihtuva pieni kasviskeitto ja maalaisleipää sekä salaattia. Pääruokavaihtoehtoja on tosiaan kaksi: kala/liha ja kasvis. Jälkiruoaksi on Johan&Nyströmin kahvia ja teetä sekä pieni makea jälkiruokamaistiainen. Ravintolassa istutaan välillä tuntemattomienkin kanssa samassa pöydässä, sillä jokainen paikka täytetään. Kassilla tai takilla ei siis paikkoja varailla. Lounasaikaan (ravintola ei yleensä ole muulloin auki) ravintola on täysi. Ruokaa ei kuitenkaan tarvitse odotella - kiitos loistavan liikeidean. Paria ruokaa on nopeampi valmistaa ja tarjoilla kuin kymmentä erilaista lautasannosta. Urbanissa ehtii siis kellokorttilainenkin hyvin käydä.

Kello 10.30 ravintola oli vielä melko tyhjä. Kymmenen minuuttia myöhemmin tupa olikin jo täynnä.


Tämänkin kuopiolaisravintolan sisustus on hieno. Ravintolan nimi kertoo niin ruoasta kuin sisustuksestakin. Vanha talo kätkee sisälleen urbaanin ravintolan. Sisustuksen yksityiskohdista ei kuvia ole, mutta niitäkin kannattaa käydä katsomassa. Ravintolan nettisivuillakin on joitakin kuvia ravintolasta, mutta toki ruoista kuvia on enemmän.

Olen päässyt maistelemaan erikoisia keittoja, lihapullia ja lohta. Joo-o. Kuulostaapa erikoiselta. Ei olekaan, mutta kun annos tulee pöytään, huomaa syövänsä jotain todella jännää. Ruokien pääraaka-aineet ovat tavallisia, mutta yhdistelmät ja annokset eivät. Suosittelen kokeilemaan! Käsitys lounaasta muuttuu kyllä kovin.

Tällä viikolla sain alkuun maisteltavaksi porkkana-kardemummakeittoa, maalaisleipää ja salaattia. Voin kyllä sanoa, että kardemumma kävi erittäin hyvin porkkanan kaveriksi. Vastaavaa keittoa voisin itsekin kokeilla.

Porkkana-kardemummakeittoa, maalaisleipää ja salaattia

Pääruokavaihtoja oli siis kaksi: bouillabaisse (kala-äyriäiskeitto) ja röstiburger. Vaikka usein päädynkin liha- tai kalavaihtoehtoon, päätin nyt vaihteeksi syödä kasvisruoan. Oli kyllä tiedossa, että Urbanin kasvisruoat ovat todella hyviä, mutta nyt ruoka lähes räjäytti makuaistin. Ihanaa! En voi syödä sieniä, joten sain ruoan ilman niitä. Ravintolassa siis huomioidaan kivasti myös allergiat ja muut ruokarajoitteet.

Röstiburger, cheddarjuustoa ja suolamanteleita

Jälkiruokana tai oikeastaan jälkijuomana join haudutettua teetä. Urbanissa on jotenkin aina ihanat teet, ja kerran ostinkin juomaani teetä mukaan. Pikkumakeana oli tällä kertaa puolukoita ja kinuskia.

Haudutettua teetä sekä pikkumakea puolukoista ja kinuskista


Suosittelen Urbania kaikille lounaspöytiin ja ketjuravintoloihin kyllästyneille. Ruoka on aina hyvää, sillä lähtee nälkä ja miljöö on tunnelmallinen. Ruoasta voi tosiaan nautiskella, sillä ruokatunnilla ravintolassa ehtii syödä rauhassa. Hyvä Kuopio!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti