sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Merellinen lasagne

Naapuri kyseli netissä ruokavinkkejä ruoista, jotka helpottavat arkea. Sellaisista, joita voi tehdä ison erän sunnuntaina ja nautiskella useampana päivänä peräkkäin. Hän päätyi lasagneen.

Tietenkin minun myös rupesi tekemään mieli lasagnea. En kuitenkaan päätynyt perinteiseen jauhelihaversioon vaan rupesin miettimään hyviä yhdistelmiä merelliseen lasagneen. Viimeksi olin syönyt tonnikalalasagnea Ilokivessä opiskelijavuosinani. Yritin tehdä jotain vastaavaa.

Nyt kyllä joudun sanomaan, että tuli parempaa kuin opiskelijaravintolassa! Lasagne oli niin hyvää, että ihan hyvin se pärjää jauhelihaversiolle. Ja nyt on minunkin arkeni helpottunut. Olo on myös huojentunut.

Yritän muistella, mitä lasagneen laitoin...


Herkullinen merellinen lasagne kruunaa sunnuntain.



MERELLINEN LASAGNE
(iso vuoka)

Tonnikala-katkarapukastike:

1 paprika pieninä palasina
1 porkkana pieninä palasina
2 sipulia hienonnettuna
3 valkopulinkynttä hienonnettuna
1 Herkkumaan maustekurkku pilkottuna pieneksi
2 dl vettä tai kasvislientä
375 g Mutti Polpa yrtti-tomaattimurskaa
1 dl Rainbow chili-tomaattimurskaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria rouhittuna
1 tl tilliä hienonnettuna
1 tl oreganoa
2 tlk tonnikalaa öljyssä (valutettuna, vajaa 300 g yhteensä)
70 g katkarapuja sulatettuna ja vedet valutettuna

Juustokastike:

50 g voita
1 dl vehnäjauhoa
1 l kevytmaitoa
150 g emmentaljuustoa raasteena
viherpippuria jauhettuna
muskottipähkinää jauhettuna

Väliin:
Lasagnelevyjä (tavallisia + pinaattilevyjä)

Lasagnen pinnalle:
150 g juustoraastetta

- Tee ensin tonnikala-katkarapukastike. Pilko kasvikset ja laita ne yhdessä tomaattimurskan, veden ja mausteiden kanssa kattilaan. Keitä hiljalleen 15 minuuttia. Lisää valutettu tonnikala. Jatka keittämistä.
- Tonnikalan lisäämisen jälkeen voit aloittaa juustokastikkeen teon. Sulata toisessa kattilassa voi ja sekoita siihen vehnäjauho. Vatkaa joukkoon maito pienissä erissä. Keitä muutama minuutti. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon juustoraaste. Lisää mausteet.
- Tässä vaiheessa lisää katkaravut tonnikalakastikkeen joukkoon. Sekoita.
- Voitele suurehko lasagnevuoka. Kaada pohjalle melko ohuelti tonnikalakastiketta ja sen päälle juustokastiketta. Lisää päälle tavalliset lasagnelevyt niin, että ne eivät kovin paljon ole päällekkäin. Peitä mahdolliset reiät pienemmillä lasagnelevyn palasilla. Tee seuraava kerros samalla tavalla, mutta käytä tavallisten lasagnelevyjen sijaan pinaattilevyjä. Tee taas uusi kerros ja käytä tavallisia levyjä. (Katso, että juustokastiketta jää vielä yhteen kerrokseen.) Kun kerros on valmis ja tonnikalakastikkeen ja juustokastikkeen päällä on levykerros, lisää vielä loput juustokastikkeesta. Ripottele päälle juustoraaste.
- Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 50 min.
- Anna hieman vetäytyä ennen nauttimista.


Ihanan rapsakka pinta!


Tonnikalan lisäksi voi kokeilla lohta ja jättää vaikkapa katkaravut pois. Tärkeintä on, että sitä kalaakin tulee välillä syötyä. Ja lasagnen muodossa se maistuu ainakin hyvältä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti