sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Teneriffa (Puerto de la Cruz, Los Cristianos, La Orotava)

Tulipahan käytyä taas reissussa. Kertoilen niistä asioista, joita havaitsin. Kyseessä ei taaskaan ole matkaopaskirjoitus.

Calle Mequinez (Puerto de la Cruz)


LENNOT JA MAJOITUS NORWEGIANILTA

Katselin Puerto de la Cruziin hiihtolomareissuja valmismatkayhtiöiltä ja suoraan lentoyhtiöiltä. Halvin yhdistelmä löytyi Norwegianin kautta (Norwegian Holidays) eli lennot Helsingistä Teneriffan eteläiselle lentokentälle ja majoitus heidän kauttaan (käytännössä siis vain hakukone). Kymmenen päivän reissun hinnaksi tuli 670 euroa, mikä mielestäni oli kohtuullinen hinta hiihtolomien aikaan.

Lennot olivat ajallaan ja majoitushommatkin sujuivat hyvin. Eräs iso asia kuitenkin rassasi: ruoat loppuivat koneesta kesken. Vaikka kyseessä on halpalentoyhtiö, olettaisi, että ruokaa saa lisämaksusta koneessa. Eipä saanut. Paluumatkalla oli tarjolla juomia ja 40 gramman sipsipussi suolaiseen hintaan. Olisi sitä jonkun sämpylän suuhunsa kaivannut. Tuntui kiusanteolta jakaa esite, josta näki valikoiman, mutta mitään ei ollutkaan tarjolla. Eikä siinä mitään, jos asian olisi tiennyt. Olisin osannut ottaa evästä mukaan. Kuuden tunnin lento ilman ruokaa oli aika tuskaa. Varautukaa siis siihen, että purtavat saattavat koneesta loppua.

Norwegian lensi lakosta huolimatta.

Norwegian Holidays muuten mahdollisti sen, että koneeseen sai varata paikat ilmaiseksi ja matkatavaroita sai olla 2 x 20 kg per henkilö. Ei huonosti.

Suosittelenkin moista yhdistelmää, vaikka lennoilla ei ruokaa saanutkaan. :)

LENTOKENTÄLTÄ KOHTEESEEN

Lentomme oli perillä noin klo 21.30 illalla, joten suuntasimme etelän kentältä Puerto de la Cruziin taksilla. Hinnaksi muodostui 120 euroa, mikä oli kyllä melko kallista. Onneksi oli muutama henkilö jakamassa kustannuksia. Kohteeseen olisi päässyt myös bussilla, mutta se olisi lähtenyt kovin myöhään ja emme jaksaneet odottaa.

HOTELLI

Hotelliksi valikoitui huoneistohotelli Casablanca. Voin kyllä lämpimästi suositella hotellia! Vaikka sisustus ja ravintolan ruokalista ovat auttamatta jääneet sinne 1980-luvulle, ovat huoneistot viihtyisiä, aktiviteetteja runsaasti ja siivous toimiva. Saimme huoneen kadulle päin, mutta eipäs se haitannut yhtään. Näkymät olivat myös Teidelle ja hyvän kelin sattuessa aurinko paistoi parvekkeellemme koko päivän. Liikenteen melu ei haitannut yhtään.

Apartamentos Casablanca ja aurinkoinen sää

Hotellin parvekkeelta oli näkymä Teidelle.

Aamupalasta ei kannata maksaa varausta tehdessä. Valikoima muodostui lähinnä erilaisista yhdistelmistä paahtoleipiä. Syö siellä, maksaa ja katsoo sitten, jaksaako moista joka aamu. Itselle ei tuo aamiainen ei oikein maistunut, joten suuntasinkin usein joko portaiden (hotellilta johtaa portaat kaupungin "keskustaan"päin ) alapäähän ja kävin Columbus Calidadista ostamassa tuoreita täytettyjä sämpylöitä huokeaan hintaan tai portaiden yläpäähän hotellin vieressä olevaan La Alpispaan aamiaiselle klo 10 jälkeen. Molemmista paikoista lisää myöhemmin. Hotellin ravintolassa söin kerran illalla. Lista oli sama kuin aamulla, eli ei oikein sytyttänyt. Muuten tosiaan hotelli oli todellakin jees.

Ne kuuluisat portaat. Näitä pitkin pääsee mm. Bar La Alpispaan...


KAUPUNKINÄKYMÄÄ

Puerto de la Cruz on kaupunkimainen kohde, jossa on paljon korkeuseroja. Keskustan alueella ei ole valkeahiekkaista rantaa, mutta merivesialtaat ovat rantaakin huikeammat. Mustahiekkainen rantakin tosin löytyy. Kaupungissa on paljon pieniä kujia, joissa on putiikkeja ja ravintoloita. Siellä kannattaakin vain kävellä ja katsella ympärilleen. Ajan saa kyllä varsin hyvin kulumaan.

Katumaalauksia!

Silti jäi sellainen fiilis, että paikka kaipaisi pientä kasvojenkohotusta Mallorcan, Rodoksen ja muiden vastaavien tapaan. Liikkeitä ja hotelleja oli aika paljon laput luukuilla ja toiminta oli loppunut. Kaupungissa oli erittäin paljon eläkeläisiä, jotka tuskin yökerhoja kaipaavat. Vauhdikkaampaa viihdettä ei kannata siis kaupungista hakea. Ehkä kaupunki voisi vähän uudistua ja profiloitua uudelleen. Joskus paikka on ollut nykyistä eläväisempi, vaikka porukkaa nytkin siellä oli varsin runsaasti.

...ja suomeksi rappu.


SÄÄ

Tästähän kaikki ovat huolissaan. Joo, ihan totta, nyt helmikuun lopussa ja osin maaliskuun alussa kelit olivat viileähköt Puerto de la Cruzissa. Jotkut kulkivat toppatakissa, mutta kyllä se olisi itselle ollut liioittelua. Kuljin pilvisinä ja tuulisina päivinä ohuessa pitkähihaisessa ja iltaisin takki päällä. Aurinkoisina päivinä pärjäsi ihan sortseissa ja topissa. Harmi vain, että näitä aurinkoisia päiviä mahtui reissuun noin kolme. Joskus kävi niin, että aamulla kyllä paistoi, mutta pilvet tulivat ja jumittivat auringon eteen sitten puolen päivän jälkeen. Puerto de la Cruzissa onkin ikuinen kevät. On vihreää, mutta se tarkoittaa myös sateita. Meidän lomajaksomme aikana ei kuitenkaan satanut kertaakaan. Parhaimmillaan auringonpalvojille Cruz on varmaankin maaliskuun loppupuolesta eteenpäin, sillä silloin alkaa olla jo vähän lämpimämpää, vaikka niitä pilviä nyt olisikin. Karkasin itse pari kertaa saaren eteläosiin auringon perässä. Liikkumisesta lisää vähän myöhemmin.

Aina ei paistanut arska hotellin altaallekaan.


TEKEMISTÄ JA KOHTEITA

Merivesialtaat

Rannalle ei ole pakko mennä, kun ihanat merivesialtaat ovat ihan keskustassa! Harmi vain, että meidän lomallamme tuuli niin paljon, ettei altaille ollut mitään asiaa. Onneksi hotellin allasalueella oli lämmintä. Sisäänpääsymaksu puistoon olisi tainnut olla reilut 6 euroa. Ihan tarkkaan en muista.

Ihanat merivesialtaat! Harmi, ettei päässyt kylmän ilman takia sinne polskimaan.
Liian kylmä ilma...

Loro Parque

Tämä eläintarha on kyllä aika ihana! Eniten pidin delfiiniesityksestä ja pingviineistä. Eläintarhassa voi kulkea kartan mukaan järjestyksessä tai seikkailla miten haluaa. Todella siisti ja mielenkiintoinen paikka. Eläintarhaan pääsee ilmaiseksi katujunalla, joka lähtee Mäkkärin edustalta. Paikalle on hyvät opasteet. Sisäänpääsy puistoon maksaa noin 30 euroa aikuiselta.


Junalla Loro Parqueen.

Jännittävästi jäällä

Pingviinit!

Kaloja, kaloja, kaloja...

Flamingot kävelyretkellä

Pari meduusaa... 

Tikru!

Delfiinit veivät sydämeni!


Jardin Botanico

Tämä kasvitieteellinen puutarha sijaitsee La Pazin alueella, mutta sinne on keskustastakin kävelymatka. Meidän ajoituksemme oli huono, sillä kasvit eivät nyt juuri kukkineet. Toinen ajankohta olisi ollut siis parempi. Pääsymaksu oli pari euroa.

Mielenkiintoinen puu (Jardin Botanico)


La Orotava

Tässä kaupungissa on ihana vanha keskusta. Täältä saat ostettua aitoa gofiota ja esimerkiksi paikallisia käsitöitä. Vanha mylly on mielenkiintoinen paikka, mutta Orotavassa kannattaa kuljeskella rauhassa ympäriinsä. Vähäpätöisen oven takaa saattaa löytyä ihana sisäpiha baareineen. Tänne pääsee vaikkapa taksilla.






El Teide

Kannattaa ehdottomasti vierailla Teidellä eli suurella tulivuorella! Lähelle huippua pääsee omalla autolla, taksilla ja linja-autolla. Kylläpä joku sinne pyörälläkin oli menossa. Itse sovimme erään taksikuskin kanssa hinnan kuuden tunnin retkelle. Hän otti 100 euroa, mutta ajelikin sitten koko rahalla mielenkiintoisiin paikkoihin. Emme käyneet vain Teidellä, vaan kävimme Teiden lähistöllä katselemassa paikkoja kokonaisuudessaan. Hintaan kuului myös La Orotavassa käynti. Hinta ei kolmelta henkilöltä ollut mielestäni paljon. Retkessä harmitti ainoastaan se, että emme ihan huipulle pääseet. Kovan tuulen vuoksi (70 km/h) hissi oli suljettu. Linja-autolla Teidelle ei mielestäni kannata mennä. Bussi ei pysähtele mielenkiintoisiin paikkoihin, ja jos hissi on kiinni, monen tunnin odotus pienessä kahvilassa saattaa puuduttaa.

Matkalla Teidelle

Ruusun muotoinen kallio

Olemme pilvien päällä!

Teide. Suuri ja mahtava Teide.
Täällä on kuvattu scifileffoja.

Teidee ja kivvee.



Decathlon ja AlCampo (La Laguna)

Decathlon on suuri urheilukauppa, jossa käynti kannattaa. Itse ostin pyöräilyhousut pehmikkeineen, pari proteiinijuomapulloa, pilatespallon, jumppahousut, bikinihousut ja collegepaidan. Ostoksiin meni vain 40 euroa, mikä mielestäni on kyllä vähän. Kaupassa on mitä vain! Huippumerkkejä ei ole edustettuna hurjan laajaa valikoimaa, mutta kaupan omat merkit vaikuttivat kyllä ihan hyviltä. Urheilukaupan lähellä, tien toisella puolella on pienehkö kauppakeskus. Siellä on kyllä suuri ruokakauppa, jossa kannattaa käydä. Lähellä on myös Ikea, jos sinne tulee asiaa. Menimme tälle alueelle taksilla, mikä tuli melko kalliiksi (35 euroa). Yritimme tulla takaisin bussilla, mutta emme löytäneet pysäkkiä läheltä. Paluukyyti järjestyi kuitenkin, ja pian istuimme taksissa meksikolaisten kanssa.

AlCampo La Villa (La Orotava)

Tänne en koskaan ehtinyt, mutta ajattelin kirjoittaa tästä silti. Jos siis on rahaa vielä tuhlattavana (toisin kuin minulla), voi ne tuhlata vaikka ostoskeskuksessa. Tänne voi mennä vaikka taksilla, sillä sinne on varsin lyhyt matka.

Pyramids of Martianez -kauppakeskus

Portaiden alapäästä löytyy ehkä hieman kulahtanut kauppakeskus. Osa liikkeistä on lopettanut toimintansa, mutta pari hyvää edullista vaatekauppaa löytyy täältäkin. Kauppakeskuksessa on myös erittäin edullinen ruokakauppa, jossa kannattaa käydä.

Kauppakeskus ei ole kovin kaunis ylhäältä kuvattuna.


Santa Cruz

Saaren pääkaupungissa on mm. Primark, El Corte Ingles... Harmi, että en kovasta suunnittelusta huolimatta koskaan ehtinyt shoppailemaan pääkaupunkiin. Lisää tietoa löytyy esimerkiksi Pienen matkaoppaan sivuilta. Santa Cruziin pääsee kätevästi bussilla. Matkan hinta on Bono-kortilla päälle 3 euroa.

Los Cristianos

Karkasin etelään, kun halusin varmaa auringonpaistetta. Matka bussilla tänne maksoi Bono-kortilla noin 9 euroa ja matka kesti 1,5 tuntia suuntaansa. Silti se kannatti. Rannat eivät sinänsä kummoiset olleet, mutta ne olivat siistit ja siellä oli tilaa hyvin. Rantatuolit olivat erityisen mukavat, ja niistä sai pulittaa 3 euroa per tuoli. Rannan tuntumassa oli paljon ravintoloita, joiden hintataso oli kohtuullinen. Ostosmahdollisuudet rannan välittömässä läheisyydessä ovat perinteiset turistikohteelle. Kohde vaikutti Puerto de la Cruzia eläväisemmälle, ja nuoriakin oli pohjoisen kohteita enemmän. Silti mieleeni tuli, että pohjoisessa on enemmän katseltavaa itseni kaltaisille tyypeille.

Los Cristianoksen rantakatu

Los Cristianoksen ranta



LIIKKUMINEN

Taksi

Taksilla liikkuminen maksaa kaupungin sisällä 3,15 eurosta noin neljään euroon. Taksilla siis kannattaa ajella! Jos haluaa huristella hieman kauemmaksi, hintaa tulee aika paljon enemmän. Ihan Suomen hinnoissa ei mennä, mutta ei paljon muutenkaan.

Bussi

Bussiverkosto on hyvä ja laaja. Kannattaakin ostaa Bono-kortti, jolla pääsee liikkumaan halvemmalla. Itse ostin 15 euron kortin, jolla maksoin kaksi matkaa Los Cristianokseen. Ylijäävän osan maksoin käteisellä. Huom! Kuskille pitää olla pientä rahaa. Bussikeskittymä on hieman Plaza del Charcosta eteenpäin, mutta esim. Santa Cruziin ja Los Cristianokseen pääsee hotelli Casablancan vierestä. Bono-kortin voi ostaa esim. Casablanca-hotellin pienestä kaupasta (hieman sisääntulosta vasemmalla, katua ylöspäin)

Titsan eli bussiyhtiön aikataulu Los Cristianos - Puerto de la Cruz


RUOKAA!

Puerto de la Cruzissa ruoka on Suomeen verrattuna edullista. Kunnollinen pihvi irtoaa usein 11-15 eurolla! Ihana täytetty sämpylä on sen alle 2 euroa jne. Ei siis paha hintataso ollenkaan! Luettelen muutamia ravintoloita, joissa satuin piipahtamaan.

Columbus Calidad

Tämä kahvila sijaitsee rappusten alapäässä. Testasimme ihania makeita herkkuja sekä sämpylöitä ja patonkeja. Täytetty patonki maksaa alle 2 euroa, joten hyvän aamiaisen voi hakea täältä. Quiche Lorraine oli täällä erinomainen. Aina tuoretta ja hyvää! Kakkupalat ovat jäätävän kokoisia!



Columbuksen herkkuja!


Bar la Alpispa

Täältä saa myös hyvät aamiaisleivät! Tosin tämä paikka aukeaa vasta klo 10, mutta lomalla voi vaikka nukkua vähän pidempään. Erittäin huokea hintataso ja mukava omistaja. Täällä voi syödä myös lounasta, sillä erilaiset menut ovat hyviä. Patongit, hampurilaiset ja toastit sekä kanarianpotut ovat loistavia. Täältä saa myös oikeaa kahvia! Ravintola sijaitsee portaiden yläpäässä, Casablancan kupeessa.


Bar La Alpispa


La Casona

Sijaitsee Plaza del Charcolla. Kävimme täällä useammankin kerran, sillä ruoka oli erittäin maittavaa ja edullista. Ravintolassa on myös erittäin viihtyisä patio, jossa kyllä mielellään iltansa vietti. Testasimme pihvejä, pizzoja, kanarianperunoita (papas arrugadas), leipiä + aiolia, valkosipulileipäsiä, tapaspaprikoita (grillattu ja valeltu sormisuolalla), salaatteja... Kaikki annokset olivat hyviä. Paikan erikoisuus on laavakivellä paistettava pihvi. Näin asiakas saa itse paistaa itselleen hyvän pihvin. Ravintolassa soi jazz ja bossa nova. Usein oli esiintyjäkin. Yritä löytää tämä paikka!


Pihvii ja pottuu!


Plaza Compostelana

Oli ihan jees, mutta ei vedä vertoja La Casonalle. Täällä kuitenkin oli erinomainen paella ja sangria. Hintataso on ehkä hieman korkeampi kuin muualla, joten valkoisista liinoista saa vähän maksaa. Menisin itse tänne vain lounasaikaan. Sijaitsee La Casonan kanssa lähes vierekkäni.

Sangriaa!


Plaza del Charcon läheisyydessä on paljon hyviä ravintoloita. Kannattaa tutkia listoja! Esimerkiksi La Casonan heti oikealla puolella on hyvä pizzapaikka, jossa on mielenkiintoinen sisustus. Yritäpä löytää sieltä vessa! ;)

Don Camilo

Tämä italialainen ravintola sijaitsee Calle Meguinezillä, lähellä Plaza del Charcoa. Täältä saa kyllä todella hyvät pizzat, jotka paistetaan oikeasti puulämmitteisessä uunissa, kivitasolla. Oli todella hyvää!

Oikein makoisa pizza!


Flamencobaari

En enää muista tämän ravintolan oikeaa nimeä, mutta siinä mainittiin flamenco. Ravintola sijaitsee Don Camilon naapurissa. Söimme paikassa tapaksia ja joimme sangriaa. Sangria oli todella hyvää ja tapaksetkin ihan jees, mutta mielenkiintoisen paikasta teki sen henkilökunta. Kaikki alkoi siitä, että omistaja tuli kertomaan, että kokki tulee vähän myöhässä, sillä hän on vessassa. Kummallisuudet jatkuivat. Omistaja riiteli koko ajan muun henkilökunnan kanssa. Tarjoilija oli vähän sekaisin ja silmät killottivat omituisesti. Samalla tehtiin ruokaa ja siivottiin ja taas tehtiin ruokaa. Käykää katsomassa, miten porukka sekoilee! :D

Calle Meguinezin lisäksi Calle del Lomolla on paljon ravintoloita. Kannattaa kävellä läpi!

Puerto de la Cruzin rantakadulla on lisäksi esimerkiksi kiinalaisravintola buffetteineen, Mäkkäri ja monia kanarialaisia ravintoloita. Näitä emme kuitenkaan ehtineet testata.

Los Cristianoksessa söimme rantakadulla sijaitsevassa ravintolassa nimeltä Miami. Oli oikein hyvää ruokaa. Varsinkin kana-annokset olivat erinomaisia. Los Cristianoksessa on myös Subway ja Burger King, jos ketjukamaa haluaa syödä. Kävin itse Subwayssa katsomassa, mitä erikoisuuksia siellä oli. Ja olihan siellä: munakaspatonki!

Matkailijan on vaikea päättää, missä syö, sillä tarjontaa on paljon. Kannattaakin vähän jo etukäteen miettiä, mitä ehkä haluaa syödä, sillä listan tyrkyttäjiä on todella paljon! Ihana Google-kääntäjä on aiheuttanut sen, että listat saa myös suomeksi. Tai "suomeksi". Usein englannin- tai espanjankielistä ymmärtää paremmin.

Suosittelen kokeilemaan paikallisia ryppyperunoita (papas arrugadas), jotka tarjoillaan vihreän ja punaisen mojon kera. Tuliaisiksi voi ostaa vaikkapa kaktuslikööriä,  gofiota (paahdettua jauhoa), mojo-maustesekoitukset, valmista mojoa, aloe vera -rasvoja, punaviiniä...

PUERTO DEL LA CRUZIN PLUSSAT JA MIINUKSET

+ kaupungissa on kiva tunnelma
+ paikallistakin asutusta ja elämää
+ retkikohteet lähellä
+ ihanat merivesialtaat
+ pieniä kujia ja katuja
+ hintataso edullinen
+ ei mikään bilemesta
+ maisemat, erityisesti Teide

- kaupunki kaipaisi vähän vipinää ja uudistumista
- sää on hieman epävakainen
- rantabulevardi puuttuu (vrt. Los Cristianos)
- bilettäjille ei ole oikein biletyspaikkoja
- useat paikat ovat sulkeneet ovensa

Kaupunkikuvaa


Kokonaisuudessaan Teneriffalla kannatti käydä. Eihän kohde ole mikään Thaimaa, mutta niin ei ole tarkoituskaan. Matkailu Kanariansaarille ei maksa niin paljon, joten kyllä sinne auringon perässä voi ihan hyvin lähteä. Jospa seuraavaksi suuntaan Lanzarotelle, jossa olen käynyt aikaisemmin vuonna 1990.

PS.
Livekuvaa Kanarialta:
Puerto de la Cruz
Los Cristoanos

Puerto de la Cruzin sää



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti