tiistai 10. maaliskuuta 2015

Englanti (Lontoo)

Koska pääsin matkakirjoitteluissa taas hyvin vauhtiin, ajattelin palata ajassa hiukan taaksepäin ja muistella Lontoon-reissua, jonka tein kaverini kanssa keväällä 2008. Yritän muistella asioita, vaikka reissusta onkin jo aikaa. Onneksi minulla on hyvä muisti!


Perinteinen ja pakollinen turismokuva!

LENNOT JA MAJOITUS

Lensimme ensimmäistä kertaa halpalentoyhtiön koneilla. Kyseinen firmahan oli Ryanair ja lähtöpaikkana Pirkkala. Tampereelta on hyvät yhteydet Pirkkalaan, joten kulkeminen sinne ei ollut ongelma. Ryanairin terminaali Pirkkalassa oli aika karu parakki, mutta toiminta oli kuitenkin sujuvaa. Matkustimme pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa, sillä emme halunneet maksaa ylimääräistä. Jos nyt en kovin paljon valehtele, matka maksoi yhdeltä henkilöltä vain päälle 70 euroa (molemmat suunnat tässä jo mukana). Ei ollut kyllä juuri mitään! Lento Lontooseen sujui hyvin. Standstedin lentoasema on korvessa, joten keskustaan kulkeminen kestää melko kauan. Hyökkäsimme heti busseille, jotka kulkivat keskustaan. Hintaa en enää muista, mutta 10-20 euroa se varmaankin oli per suunta. Keskustasta ajoimme majapaikkaamme taksilla.

Majoitukseksi valikoitui hostelli, joka oli tarkoitettu hiljaisille eläjille ja jossa oli vain naisten huoneita. Ei ollut ensimmäinen kerta, kun Hostelworld.comin kautta valinta osui nappiin! Lontoossa on useita St. Christopher's -hostelleja erilaisille matkaajille. Oasis-hostelli oli saanut niin hyvät arviot, että uskalsimme sen varata. (Etsin netistä hostellin nimeä, ja Oasis tuli vastaan. Olen kuitenkin varma, että hostellin nimessä oli joku kahviin liittyvä sana. Ehkäpä hostelli on vaihtanut nimeä, sillä muut asiat täsmäävät.) Yleensäkin luotan melko pitkälti muiden arvioihin majoitusta valitessani. Kuten sanottu hostellissa ei ollut valittamista. Se sijaitsee Borough-metroaseman vieressä. Avaimet täytyi hakea ketjun toisesta hostellista, johon oli noin sadan metrin matka. Se ei kyllä ollenkaan haitannut! Hostellin sijainti oli hyvä, joten esimerkiksi Tower Bridgelle oli lyhyt kävelymatka.

Hostelli oli vain tytöille (ainakin tämä kerros).

Käytävätaidetta

Kerrotaanpas tähän väliin kevennys. Saavuimme hostelliin yöllä, jolloin huoneemme kaksi muuta jo nukkuivat. En saanut koko yönä unta, sillä eräs jo huoneessa nukkuva kuorsasi aivan tajuttomasti. Kun sitten "heräsimme" aamulla, ne kaksi muuta olivat jo lähteneet. Katsoimme vähän ympärillemme ja huomasimme tämän kuorsaajan sängyllä muovikassin, jossa oli Oslo Tax tree -teksti. Kirosimme tämän norjalaisen alimpaan helvettiin. Kun ilta koitti ja nukkua olisi taas pitänyt, annoin tulla oikein huolella. Ei sillä ollut väliä, sillä haukuin norjalaisen suureen ääneen suomeksi. Sanoin, että nukkua tuskin saa, kun yksi kuorsaa taas. Haukuin kyllä melko julmasti myös muilla sanoin. Kun sain paatokseni päätökseen, alapuoleltani kuului ääni: "Jännä juttu. Minäkin olen Suomesta!" Ei ole koskaan hävettänyt niin paljon! Yritin pelastaa tilanteen kertomalla, kuinka itse taisin olla kuorsaaja ja muuta tyhmää. Hävetti! Jotain seuraavana päivänä juttelimme naisen kanssa, mutta kovin luonteviksi välit eivät koskaan tulleet. PS. En saanut nukuttua kuorsauksen vuoksi korvatulpista huolimatta. Ehkä ihan hyvä oli sanoa siitä hänelle. Tapa olisi vaan voinut olla hienovaraisempi. Ja opin kyllä, että suomeakaan ei aina voi puhua.

Hostellin huone (kuuluisa muovipussi kuvassa sängyllä)


MITÄS SIELLÄ SITTEN VOI TEHDÄ?

Varmasti kaikenlaista, mutta me kävimme muun muassa seuraavissa kohteissa:

Tower Bridge
- No se nyt vaan on todella hieno silta!

Tower Bridge yöllä


Buckinghamin palatsi
- Vahdinvaihdonkin voi nähdä, kun sattuu oikeaan aikaan paikalle. Tällä kertaa ei kuninkaallisia näkynyt, mutta Charles ajoi sentään autolla ohi.


Buckingham Palace

Nämä ukkelit eivät kovin paljon hymyilleet.

Kaunis portti


Abbey road ja Abbey Road Studios
- Jokaisen Beatles-fanin must-kohde! Voit kävellä legendaarisia katuja ja suojatietä pitkin Abbey Road -levynkannen tapaan. Voit kurkkia, miltä näyttää Beatlesin (ja muidenkin tunnettujen artistien) studio.

Abbey Road Studios

Täällä voit tehdä toisinnon Abbey Road -levynkannesta!


Beatles-kauppa
- Tämä Baker Streetillä sijaitseva pieni putiikki on myös jokaisen Beatles-fanin must-kohde. Ostin mm. Abbey Road -kyltin ja t-paidan.

Natural History museum
- Hieno rakennus ja hienoja kohteita. Suosittelen kyllä lämpimästi!


Hienohan se rakennus on!
Täytetty jellona

Lajinsa fiksuin edustaja...oik...vasemmalla!

Piccadilly Circus
- Niin, ööö. Tämä on todellakin risteys. Ei oikein muuta. Toisaalta täältä pääsee vähän minne tahansa. Ja kun kävelee vähän eteenpäin, päätyy Chinatowniin, jossa söin elämäni parhaimman kiinalaisen menukokonaisuuden. Ravintolan nimeä en muista, mutta siellä oli valkoiset pöytäliinat ja yläkerta ruokalijoita varten. Etsikää se!

...ja tässä tämä risteys

Hyde Park
- Aika kiva ja kuuluisa puisto, jossa aikansa saa kulumaan ihan vain chillaamalla. Toisella laidalla on Speakers' corner, jossa kuka tahansa voi pitää sunnuntaisin puheen. Itseltä jäi pitämättä...

Mikäs sitä puistossa käpötellessä...

Puhe jäi pitämättä.

Notting Hill ja Portobello Road
- Täällähän on kuvattu eräs kuuluisa elokuva, Notting Hill. Portobello Roadin varrella on kivoja kahviloita ja putiikkeja. Tykkäsin kyllä kovasti! Rakennukset olivat mielestäni todella "makeita".

Notting Hillissä

Camden Town
- Täällä on samaan aikaan sellainen olo, että pidäpäs muija kassistasi kiinni ja että tuhlaapas muija kaikki rahasi. Kaikkea ostettavaa on todella paljon, mutta paikka on melkoisen boheemi. Paikka kannattaa kokea itse.

Shoppailua Camdenissa

Big Ben
- En koskaan käynyt, mutta tuijottelin kauempaa. Sain pienenä tyttönä tuliaiseksi Big Ben -pyyhekumin silloiselta ystävältäni. Hieno lahja, mutta olin vähän kade, kun en itse ollut matkustellut missään. Big Benistä tuli tärkeä symboli matkustamisen ihanuudelle.

Big Ben - ja haluat reissuun!

British Museum
- Täällä on mm. muumioita! Katseltavaa muutenkin on paljon. Helposti saa kulumaan useamman tunnin.

British Museum

Iik! Muumioita!


Harry Potter ja King's Crossin asema
- Täältä se Harry Potter aina lähti Tylypahkaan: King's Crossin asema ja laituri 9 3/4. Yritin itsekin, mutta en päässyt.

...ja eikun menoksi!

Ye Olde Cheshire Cheese -pubi
- Erittäin legendaarinen pubi, jossa aikaansa ovat viettäneet mm. Charles Dickens ja Mark Twain. Täällä join todella hyvää omenasiideriä hanasta. Harmi, kun en ottanut merkkiä ylös. Pubi löytyy Fleet Streetiltä (josta mieleeni tulee Johnny Depp ja Fleet Streetin paholaisparturi).


LOPPUSANAT

Shoppailua emme kovinkaan paljon harrastaneet. Jos joskus vielä lähden Lontooseen, jätän nähtävyydet vähemmälle ja suuntaan Oxford Streetille shoppailemaan. Tuolloin en oikein shoppailusta niin perustanut. Toisaalta mielenkiintoista tavaraa löytyi sekä Notting Hillistä että Camdenista.

Ruokamaailma on Lontoossa halutessaan perinteinen tai jotain ihan muuta. Perusenglantilainen ruoka ei itseäni säväytä, mutta kaupungissa on lukuisia etnisiä ruokapaikkoja. Juomapuolesta sen verran, että ihastuin kyllä pieniin takapihabaareihin, joista yksi sijaitsee Borough Streetillä lähellä hostellia.

PS. Tuli hieman ikävä noita punaisia hiuksia!

2 kommenttia:

  1. Haha, olinko se minä, joka toi ne kumit tuliaisiksi? Näin ainakin muistelen :) Taisin olla kymmenen, sen jälkeen ei ole tullutkaan käytyä Lontoossa ja muistikuvat alkaa olla melko hämäriä!

    VastaaPoista
  2. Juuri sinä! :) Tiinakin taisi saada kumin. Sen, jota en minä valinnut. (Pääsin ensimmäisenä valitsemaan.) Lontoo kyllä oli paikkana todella jees. Silti mystinen Barcelona vielä johtaa Euroopan kaupunkien kisaa. ;)

    VastaaPoista