lauantai 6. joulukuuta 2014

Thaimaa (Bangkok)

Olen käynyt Bangkokissa kaksi kertaa: vuonna 2008 ja 2014. Molempina kertoina viivyin kaupungissa vain muutaman päivän, joten ihan joka paikkaan en ehtinyt. Kerron kuitenkin nyt kokemuksiani kaupungista.


Kaaos = Bangkok


Lentokentältä kaupunkiin ja pois

Suvarnabhumin kansainväliseltä lentokentältä pääsee kaupungin keskustaan kätevästi BTS:llä eli skytrainillä. Kuljin itse matkan toiseen suuntaan eli keskustasta kentälle. Matka kesti reilun puoli tuntia, joten nopeasti kentälle pääsee tällä keinolla. Jos nyt oikein muistan, City line oli sen linjan nimi, jolla kentälle ajelin. Tälle linjalle pääsee, kun ensin matkustaa Phaya Thai -asemalle, josta junat kentälle kulkevat noin puolen tunnin välein. Hintaa en muista, mutta oli ehkä pari euroa kotimaiseksi valuutaksi muutettuna. Jos matkustaa kentältä keskustaan, reitti kulkee tietenkin toisin päin. Pääteasema on siis Phaya Thai.

Kentälle ja pois pääsee myös taksilla, mutta matka voi ruuhka-aikana kestää reilusti skytrainillä kulkemista pidempään. Hinta on myös jonkin verran korkeampi, mutta ei taksilla matkustaminen kovin kallista ole.


Ruuhkaa!


Mae Phimistä kaupunkiin ja pois

Kuljimme Mae Phimistä Bangkokiin bussilla. Ensin piti ajaa lavataksilla Ban Phe:hen. Siellä bussi Bangkokiin lähti tien toiselta puolelta satamalaitureita, vastapäätä 7 Eleveniä. Bussit kulkevat kahden tunnin välein, mikä kannattaa ottaa huomioon, kun paikalle tulee. Voi olla, että joutuu odottelemaan. Bussi kulkee vaikka mitä pikku teitä, joten matka kesti lopulta varmaan neljä tuntia. Taksilla olisi päässyt puolet nopeammin, mutta se olisi sitten maksanutkin noin 2000 THB. Bussi maksoi paljon vähemmän, joten se sopii budjettimatkailijoille paremmin. Bussi kulkee Ekkamain asemalle, josta majoituspaikkaan voi siirtyä kätevästi skytrainillä tai taksilla.



Mennään bussilla


Liikkuminen kaupungissa

Kaikkein kätevin tapa liikkua on skytrain. Jos se ei kulje haluamaasi paikkaan, toinen vaihtoehto on taksi tai tuk tuk. Ensimmäisellä reissulla taksikuskit yrittivät huijata useaan otteeseen. Tarkista siis, että taksikuski laittaa mittarin päälle. Voi myös etukäteen kysyä, aikooko kuski käyttää mittaria. Usein kävi niin, että mittaria ei haluttu käyttää tai se ovelasti sammutettiin juuri ennen määränpäätä. Meni muka rikki. Emme tosiaankaan maksaneet kuskin pyytämää hintaa! Mittaria muutenkin kannattaa tarkkailla koko ajan. Vielä takseista sen verran, että jostain syystä pinkit taksit haisevat todella pahalle. Älä siis aja niillä, jos olet herkkä hajuille. Taksikuskit myös todennäköisesti kysyvät, oletko ensimmäistä kertaa kaupungissa ja oletko nälkäinen. Kannattaa vastata, että kaupungissa on kolmatta kertaa ja että juuri kävit syömässä. Muuten kuski vie sinua todellakin kuin pässiä narusta: olet hänen suosittelemassa paikassa syömässä ja hän ajaa, minne häntä itseä huvittaa.

Tuk tukia en ole kokeillut koskaan, vaikka viimeksi oli kyllä tarkoitus kokeilla, kuinka paljon kuskit huijaavat. Neuvottele siis hinta kunnolla! Me kävelimme myös paljon. On hyvä muistaa, että kartalla kaksi senttiä voi olla oikeasti kaksi kilometriä. Matkat ovat melko pitkiä. Silti suosittelen ehdottamasti kävelemään, jos se on mahdollista.

Shoppailu

Suurimmat ostoskeskukset ovat MBK ja Siamin keskukset (esim. Center), jotka sijaitsevat National Stadion -skytrainaseman läheisyydessä. Siam center oli ensimmäisellä reissulla se parempi paikka, mutta nyt tänä vuonna totesin sen menneen itselleni vieraaseen suuntaan. Poissa olivat paikalliset street-merkit ja omituiset kaupat. Center on siis ihan tavallinen nykyään. MBK oli taas vanha tuttu ja entisellään. Siellä saa helposti vietettyä vaikka koko päivän. Se on valtava! Näiden keskusten läheisyydessä on myös Big C, joka on paikallinen Prisma. Sieltä voi löytää todella halvalla vaatteita. Big C:n yläkerrassa on myös erittäin hyvä kiinalainen ravintola, jossa nuudelit tehdään itse.

MBK ja ainainen liikenneruuhka


Parhaat löydöt tekee kuitenkin Aasian suurimmilla markkinoilla, jotka ovat joka lauantai ja sunnuntai Mo Chit -aseman läheisyydessä. Näiltä Chatukhakin markkinoilta löytää ihan kaikkea kännykän kuorista, vaatteisiin, saippuoihin ja silmälaseihin. Alue on valtava! Viikonlopun aikana tyypillisesti alueella on 100 000 kävijää. Hinnat markkinoilla ovat ostoskeskuksiin verrattuna alhaiset, sillä myös paikalliset tekevät ostoksena siellä.



Markkinoilla on myös ruuhkaa.

Markkina-alue on suurilta osin katettu.

Emme ehtineet Sukhumvitin Terminal 21 -ostosparatiisiin. Sitä on moni kehunut, mutta muutamaan päivään ei ihan kaikkea mahdu. Jospa ensi kerralla sitten.


Ruoka

Kaupungissa on kyllä kaikille kaikkea. Itse söimme mm. japanilaista ja pihvit MBK:ssa. Yhtenä iltana sorruin jopa Subwayn patonkiin ja kerran Burger Kingiin. Näiden lisäksi ruokalistalla oli toki thairuoka ja erilaiset herkut. Ravintolat, joissa söimme, olivat pääsääntöisesti hyviä. Silti täytyy sanoa, että Santa Fe (pihvipaikka, MBK) ja japanilainen ravintola (buffet, MBK) olivat kyllä pettymyksiä. Thairuoka sitä vastoin oli kaikissa paikoissa hyvää. Kiinalainen ravintola Bic C:n yläkerrassa oli myös mainio. Vaikka välttelen usein reissuillani ketjupaikkoja, pisteet menevät myös Burger Kingille. Ei ehkä muuten, mutta siellä oli joku teemahampurilainen, jossa oli mm. pekonia, ananasta ja bbq-kastiketta. Oli ihan superhyvää! Kaupungissa kannattaa kierrellä ja kaarreella. Jos et halua ottaa riskiä, mene thaikkupaikkaan. Tämän vuoden trendi näyttää olevan japanilainen keittiö, sillä ko. ravintoloita on joka paikassa. Harmi, että meille sattui hieman huono paikka.

Majoittuminen

Molemmilla kerroilla majoituin hostellissa, sillä en kaivannut uima-altaita ja hienoja kulisseja. Ensimmäisellä kerralla majoituimme Lub d Silom -hostellissa kahden hengen huoneessa. Huoneessa ei ollut omaa suihkua tai vessaa, mutta ei tarvinnutkaan. Yhteiset tilat olivat erittäin hienot ja siistit! Silom oli kuitenkin hieman kaukana ja ostoskeskuksiin piti matkata taksilla.

Lub d Silom (käytävä)

Lub d Silomin siisti kylppäri!


Marraskuun reissulla majoituin taas Lub d -hostellissa, mutta en samassa. Muutaman vuoden Bangkok-tauon aikana kaupunkiin oli perustettu sisarhostelli aikaisemmalle Silomille. Majoituimmekin siis Lub d Siam -hostelliin, joka oli hyvin samankaltainen kuin aikaisempi Silom. Sijainti oli tosin todella paljon parempi, sillä esimerkiksi MBK on ihan naapurissa! Jos et kaipaa luksusta, majoitu ihmeessä Lub d'hen. Kyseinen hostelli on saanut paljon arvostusta ja hinnatkin ovat jo hieman nousseet, mutta kahden hengen huoneen ilman omaa suihkua ja kylppäriä saa noin 30 eurolla. Eipä se 15 euroa henkilöltä per yö kovin paljon ole, vaikkakin ensimmäisellä reissulla yön hinta oli 4 euroa. Jos et halua kahden hengen huonetta, molemmat hostellit tarjoavat myös dorm-majoitusta. Siskoni testasi sellaistakin, kun olin jo lähtenyt pois Thaimaasta. Oli kuulemma hyvä vaihtoehto sekin. Ihan kumman tahansa hostelleista valitsetkaan, sisustus molemmissa on vähintäänkin persoonallinen.



Lub d Siam (käytävää)

Joka kerroksessa on omat suihkut miehille ja naisille.


Muuta kivaa

Ensimmäisellä reissullamme kävimme Chinatownissa, mutta emme sieltä mitään ihmeellistä löytäneet, sillä oli jo ilta. Suosittelenkin siellä käymistä päiväsaikaan. Tällä viimeisimmällä reissullani en siellä käynyt, sillä siskoni oli nähnyt ihan tarpeeksi Kiinaa ollessaan siellä työharjoittelussa.

Mo Chit -aseman vieressä on puisto, jonne voi mennä vaikkapa piknikille.

Puisto on kyllä aika ihana!

Olen hierontafani. Lub d Siamin ihan vieressa on aivan mahtava hierontapaikka. Se on hieman syrjässä, mutta kuitenkin ihan lähellä. Kun lähtee kävelemään hostellilta Holiday Innin suuntaan ja ohittaa Mäkkärin, hierontapaikka on seuraavan talon ensimmäinen liike. Satuimme sinne sattumalta, kun halusimme katsella, mitä hostellin lähellä on. Kello oli 22, mutta hierontapaikka kuhisi ihmisiä. Sinne voi siis mennä melkein yöllä. Paikallisia näkyi paljon hierottavana, joten hinnatkin olivat taas sen mukaiset. Tunnin täydellinen jalkahieronta maksoi vain 300 THB.

Khao San roadille en ehtinyt tälläkään reissulla. Se on kaupungin reppureissumekka, jos siellä kannattaa käydä, jos aikaa on. Parhaiten sinne pääsee taksilla.



Majoitus oli ihan MBK:n vieressä.


Loppusanat

Suosittelen kaupunkia yhdistettynä rantalomaan. Kaupungissa on tekemistä, mutta kaikkeen hässäkkään saattaa kyllästyä muutamassa päivässä. Kaupunki voi olla ensikertalaiselle shokki, mutta toisella kerralla asioihin osaa jo suhtautua hieman eri tavalla. Bangkokista pääsee myös kätevästi ympäri Thaimaata, joten Suomesta kannattaakin ottaa reittilento Bangkokiin ja kulkea sitä kautta, minne nyt haluaakaan. Tulee usein paljon halvemmaksi.

PS. Jos joku tulee poliisin asussa kertomaan, että on pyhä päivä ja että ostoskeskukset ovat kiinni, niin älä usko. Sillä tavoin houkutellaan vain turisti johonkin tiettyyn paikkaan, josta suosittelija saa jotain etuuksia.

2 kommenttia:

  1. Lek foot massage oli se hierontapaikka, kävin siellä vielä uudestaan ennen kotimatkaa :)

    VastaaPoista
  2. Loistavaa! Hyvä täydennys! Ei ihan jäänyt mieleen tuo nimi...

    VastaaPoista