maanantai 29. joulukuuta 2014

Lohileipäset

Niin se vain joulukin tuli ja meni. Meillä oli tänä vuonna joulupöydässä tarjolla perinteiset herkut: porkkana-, lanttu-, peruna- ja bataattilaatikoita, kinkkua, rosollia, karjalanpaistia, lämminsavulohta, kalkkunaa, herneitä, omenoita, luumuja, suolakeksejä, juustoja ja kotikaljaa. Näiden perinneherkkujen lisäksi tein tänä vuonna pöytään lohileipäsiä.

Suosikkiravintolastani, Urbanista, sai tilata jouluista mallasleipää 6 euron hintaan, joten tartuin tilaisuuteen. Olin kerran aikaisemmin tehnyt toast skagen -nimisiä leipäsiä ja tykkännyt niistä kovin. Nyt virittelin aikaisemman ohjeen (Valion) pohjalta täytteen savustetusta norjalaisesta merilohesta, koska monet perheeni jäsenet eivät katkaravuista niin välitä. Tämä ohje ei kaipaa juuri Urbanin mallasleipää, eli paahtoleipä tai saaristolaisleipä käyvät yhtä hyvin. Täytteestä saa nimittäin erittäin hyviä kolmioleipiä! Lohileipäset maistuivat kaikille, joten niitä varmaan ensi joulunakin pöydästä löytyy.


Valmiit lohileipäset


LOHILEIPÄSET

(n. 18 pientä tai n. 8 paahtoleivän kokoista annosta)

n. 18 pientä siivua mallasleipää
   tai n. 8 paahtoleipäsiivua (voi myös puolittaa)
1 keitetty kananmuna (10 minuutin muna)
1 prk crème fraîchea
2 rkl sinappia
400 g lämminsavulohta
reilu ½ dl hienonnettua tilliä (tuoretta)
reilu ½ dl hienonnettua ruohosipulia
2 rkl sitruunamehua
ripaus rouhittua mustapippuria
voita tai Oivariinia

Koristeluun:
tilliä

1. Kuori ja hienonna kananmuna suurehkossa kulhossa. Lisää crème fraîche, sinappi, hienonnetut yrtit ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.
2. Paahda paahtoleipäviipaleet tai käytä pannulla. Mallasleivän voi tarjota sellaisenaan. Sipaise viipaleille voita ja jaa lohiseos leiville.
3. Koristele tillillä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti