tiistai 30. joulukuuta 2014

Lihapullat napolilaisittain

Katsoin ehkä vuosi-kaksi sitten Sikke Sumarin Ruokaa rakkaudella -jakson, jossa tehtiin herkullisen näköisiä lihapullia ja tomattikastiketta. Edellinen kokemukseni lihapullista ja tomaattikastikkeesta oli vuosia sitten Rossosta, jossa annos oli todella surkea. Ajattelin, että mikä tahansa on parempaa kuin Rosson viritelmä. Halusin antaa siis kyseiselle ruokalajille vielä yhden mahdollisuuden, sillä ohjelman pullat vaikuttivat aivan ihanilta ja yksinkertaisilta.

Olin unohtanut koko jutun, mutta nyt joulun jälkeen alkoi tekemään pastaa mieli ja jääkaapissa oli jauhelihaa. Yhtäkkiä mieleeni välähti Siken ohjelma! Lähdin siis eilen itse makumatkalle Italiaan. Voin kyllä sanoa, että tätä reseptiä kokeiltuani lihapullat siirtyivät ihan uudelle "levelille". Enpä muista, milloin olisin syönyt niin hyvää pastaruokaa! Kokeilkaa siis, jos ette ole kokeilleet. Niin, ja ihan turhaan säikytte rusinoita. Ne kuuluvat tähän ruokaan eivätkä häiritse mitenkään. Kokemukseni jälkeen Italia löytyy kotoa, ei Rossosta.


Lihapullat napolilaisittain


Tein näin:

LIHAPULLAT NAPOLILAISITTAIN

2 siivua pehmeää, valkoista leipää (poista kuori)
tilkka vettä
600 g jauhelihaa
1 nippu lehtipersiljaa pieneksi hakattuna
2 kananmunaa
120 g parmesaania raastettuna (Älä käytä valmista raastetta!)
3-4 valkosipulin kynttä pilkottuna
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
50 g rusinoita
50 g pinjansiemeniä
vehnäjauhoja

Paistamiseen:
reilu loraus avokadoöljyä ja loraus oliiviöljyä (panosta laatuun)

Kastike:
reilu loraus oliiviöljyä (panosta laatuun)
1 sipuli pilkottuna
pari purkillista italialaisia purkkitomaatteja (Mutti)
50 g italialaista tomaattisosetta (Mutti)
suolaa ja mustapippuria

Tarjoiluun:
spagettia

1. Liota leipä pehmeäksi tilkkasessa vettä. Sekoita käsin liha, leipä, persilja, kananmunat, parmesaani, valkosipuli, suola ja pippuri isossa astiassa notkeaksi taikinaksi. Lisää pinjansiemenet ja rusinat. Anna taikinan levähtää sillä aikaa, kun teet kastikkeen.
2. Kuullota sipuli runsaassa oliiviöljyssä toisessa pannussa (pannun oltava melko iso) kullankeltaiseksi. Lisää muutamaan osaan halkaistut tomaatit. Mausta tomaattisoseella, suolalla ja pippurilla. Keitä kastiketta hiljaa poreillen. Kun saat kastikkeet liedelle, aloita pullien pyörittely ja paistaminen.
3. Tee taikinasta lihapullia ja puuteroi ne vehnäjauholla kevyesti. Paista pullat toisessa pannussa runsaassa öljyssä. Jos avokadoöljyä ei ole, rypsiöljyn ja oliiviöljyn yhdistelmäkin käy.
4. Kun kastike on kiehunut ainakin 20 minuuttia, lisää lihapullat joukkoon. Keitä vielä noin 10 minuuttia.
5. Tarjoa al denteksi keitetyn spagetin kanssa.

Alkuperäinen ohje löytyy Livtv:n nettisivuilta ja Sikke Sumarin kirjasta Ruokaa rakkaudella.

5 kommenttia:

  1. Tein itsekin näitä lihapullia muutama vuosi sitten, kun bongasin telkkarista. Oli tosi hyviä! Niin ja rusinakammoisena pilkoin ne rusinat pienemmiksi, ettei ne pääse vettymään ja turpoamaan :D

    VastaaPoista
  2. Telkusta (ja muualtakin) bongaa kyllä kaikkea kivaa kokeiltavaa. Harmi vain, että ei ehdi kaikkea testaamaan ja että jotkut tosiaan ihan unohtuvatkin. Mulla on vähän sellainen "ongelma", että itselle ei aina jaksa kovin kummoisia eväitä tehdä. Sitten kun on enemmän syöjiä, sitä innostuu testailemaan. Tällä hetkellä mulla on koneella tiedosto, johon on koottuna reseptejä, joita aion joskus kokeilla. Ja se tekstitiedosto vaan paisuu ja paisuu... Hitsi, Sikellä olisi pari muutakin kiinnostavaa reseptiä.

    Ai sinä kuulut rusinakammoisiin? :) Meitä on niin erilaisia. Itse en edes kiinnittänyt niihin huomiota syödessäni. Sieniä jos olisi ollut, niin olisin kyllä kuollut! ;)

    Itse asiassa teikäläisen innoittamana ajattelin tässä joku päivä lähteä makumatkalle Intiaan. Kiitos siis myös ideoista! Usein myös googletellessa teikäläisen blogi tulee vastaan. Silloin kun tein espanjalaisia pyöryköitä, niin ensimmäinen linkki oli sun blogiin! :) Oot ehtinyt tehdä vaikka mitä!

    VastaaPoista
  3. Mulla on blogin luonnoksissa aina Kokkailut-ostiskolla postaus, joka on siis käytännössä vain oma muistilistani. Vuosiluku sen perässä on vaihtunut jo useampaan otteeseen, tällä hetkellä siis Kokkailut 2015, eikä kaikki muistiin merkityt jutut ole vieläkään päätyneet lautaselle :) Mutta jos inspiraatio loppuu, niin sieltähän sitä sitten löytyy. Ja välillä pääsee piirtämään viivan jonkun kohdan yli.

    Siis maksalaatikon ainakin pitää olla rusinatonta, en voi sietää sitä kun ne turpoaa ja poksahtaa sitten suussa :D Muuten rusinat on kyllä ihan ok, kunhan eivät vety :) Heh, muistinkin sun sienikammon :D

    Aika hienoa, jos olen voinut toimia inspiraation lähteenä! Intialainen ruoka on niiin hyvää, ja jotenkin siitä saa hyvinkin helposti sellaista. Just viime viikolla tein viimeksi! Oikeat mausteet pitää tietty olla, mutta toisaalta kaupassa myytävä tandoori masala -mausteseos (ostin ekan purkin Dubaista ja sitten huomasin, että sitä on ihan Stockallakin) toimii tosi hyvin.

    Kyllä kait sitä on näiden vuosien aikana ehtinyt kokeilemaan vaikka mitä, ja blogi kannustaa tekemään aina uusia juttuja eikä joka viikko niitä samoja. Opiskellessa en laittanut kovin paljon ruokaa, mutta sen jälkeen kiinnostus on taas herännyt ihan uudella tavalla :)

    VastaaPoista
  4. Hirveetä mikä kirjoitusvirhe :D Siis otsikolla, ei ostiskolla!

    VastaaPoista
  5. Kiitos maustevinkistä! Pitääkin katsella kauppojen valikoimia... :)

    On totta, että bloggaaminen kannustaa kyllä kokeilemaan. Minäkin olen vasta nyt herännyt tähän touhuun.

    VastaaPoista