maanantai 15. joulukuuta 2014

Mindfulness-kurssi


Tyynyjä, vilttejä ja patjoja - rentoutunut ja tietoinen olo


MINDFULNESS-KURSSILLA

Joku saattaa miettiä, että kaikkeen se tuokin tunkee, mutta niinhän se on. Selailin alkusyksystä Jyvälän kansalaisopiston esitettä ja huomasin siellä mindfulness-kurssin. Minun oli tarkoitus ilmoittautua heti, kun se on mahdollista, mutta tietenkin myöhästyin parilla tunnilla. Kaikki paikat tuolle kahden päivän mittaiselle kurssille olivat menneet kai kolmessa minuutissa.

Laitoin viestiä Jyvälään ja tiedustelin, oliko kursseja tulossa lisää. Turha oli nimittäin toivoa, että varasijalta 20 kurssille pääsisi. Kävi tuuri ja varasijoilla oleville tarjottiin toista mahdollisuutta. Niinpä minä nyt viikonloppuna huomasin "istuvani" yhdeksän muun kanssa mindfulness-kurssilla. Kurssin hinta ei päätä huimannut, sillä se maksoi reilut 40 euroa. Tuohon hintaan sai molempina päivinä neljä tuntia ohjelmaa.

Mitä se mindfulness sitten on? Mindfulness.fi-sivuston mukaan "hyväksyvä tietoinen läsnä olo eli mindfulness sulkee sisäänsä koko tämän hetken". "Kun elämme 'tässä ja nyt' syntyy uusia oivalluksia niin tulevasta kuin menneestäkin. Kiireessä tuntuu usein siltä, että emme ehdi olla läsnä tässä hetkessä. Elämme joko menneessä tai tulevassa, jopa olettaen, että se on tehokasta. Toiset osaavat palata tähän rentoutuneeseen ja stressittömämpään olotilaan", sivustolla sanotaan. Siellä myös todetaan, että ryhmässä harjoittelu on useimmille juuri sopivinta ja että hyväksyvän läsnäolon voima on yllättävänkin vahva. Wikipedian mukaan mindfulness pohjautuu buddhalaiseen filosofiaan, mutta se ei sisällä uskonnollista tai hengellistä puolta. Menelmä ei myöskään ole pelkästään rentoutumisharjoitusta. Mindfulnessin tarkoituksena onkin luoda uudenlainen suhtautuminen omiin kokemuksiin ja tuntemuksiin. Menetelmän on kehittänyt Jon Kabat-Zinn, jonka mukaan mindfulnessissa tärkein viesti on seuraava: "Kun kykenemme olemaan läsnä tässä hetkessä, olemme tietoisempia jokaisesta hetkestä ja tietoisempia meille avoimina olevista mahdollisuuksista. Mindfulnessin tarkoituksena ei ole päästä eroon ongelmista vaan oppia hyväksymään ne ja elämään niiden kanssa."

Miten harjoitetaan? Kurssilla teimme lukuisia harjoituksia. En kaikkea tietenkään ulkoa muista tai osaa toistaa, mutta mindfulnessista on lukuisia kirjoja, joiden avulla pääsee alkuun. Jon Kabat-Zinnillä on parikin hyvää kirjaa, mutta ne eivät ole ainoita hyviä. Tärkeintä on, että mukana on cd, sillä on hieman vaikea kuvitella tekevänsä harjoituksia täysin yksinään ilman ulkopuolisen ääntä. Kurssilla kokeilimme niin mindfulness-joogaa kuin erilaisia mietiskelyharjoituksiakin. Oli mielenkiintoista huomata, miten helposti ajatus lähti alkuun harhailemaan eikä pysynyt harjoituksessa mukana. Myöhemmin aivoja sai hieman enemmän ohjattua pyydettyyn asiaan. Osa harjoituksista oli liiankin rentoja, ja niinhän siinä kävi, että torkahdin parikin kertaa. Tai tunne oli jotain nukkumisen ja valvomisen rajamailta. (Väitin olleeni koko ajan hereillä, mutta en ollut.) Nukahtaminen näissä harjoituksissa on vähän huono juttu, sillä silloin ei voi olla tietoisesti läsnä, jos nukkuu. Toisaalta oli ilo huomata, että osaa rentoutua aika nopeastikin. Pidin paljon esimerkiksi tuoli- ja kävelymeditaatioista. Kummassakaan ei ollut nukahtamisriskiä ja jotenkin niissä kummassakin pääsi aika syvälle mietinnöissä. Kurssilla suhtauduttiin muutenkin arkisiin asioihin hieman eri tavalla: ruokailuunkin ja erilaisiin ruokiin voi suhtautua kuin pieni lapsi ihmetellen ja kummastellen. Niin, kaiken ei tarvitse olla puuduttavaa rutiinia.

Kenelle mindfulness sopii? Ihan kaikille! Jokaisella varmaan arki toistaa helposti samoja rutiineja ja tilanteet soljuvat ohi niin, ettei oikeasti pysähdy välillä miettimään asioita. Tutkimusten mukaan mindfulness on auttanut masentuneita, kroonisista kiputiloista kärsiviä, uupuneita, vatsavaivaisia ja useita muita. Siltikään ei ole takeita, että menetelmä auttaa kaikkia. Silti sitä voi kokeilla!

Millainen fiilis jäi kurssista? Hyvä fiilis! Silti on todettava, että tuo lyhyt kurssi oli kyllä vain pintaraapaisu mindfulnessin maailmaan. Ehdottomasti voisin osallistua uudelleen ja harkita pidempää kurssia. Jospa en nukahtaisi kertaakaan, kun saan harjoitettua aivot tiettyyn tilaan... Luulen, että avaimet parempaa arkeen sain käteeni, mutta vielä on epäselvää, osaanko niitä vielä heti käyttää. Käykäähän te muutkin ihmeessä kokeilemassa mindfulnessia, jos sellainen tilaisuus tulee. On kyllä varsin rentouttava, osin jopa väsyttäväkin kokemus. Silti se antaa paljon!


Lisätietoja:
Jyvälän kansalaisopisto
Mindfulness-sivusto
Wikipedia
Yle.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti