maanantai 29. joulukuuta 2014

Tähtipullat

Palataanpas vielä (tai ei edes ihan viimeistä kertaa) joulutunnelmiin. Olen ihan peruspullan ystävä, joten päätin tänä jouluna tehdä perinteisiä tähtipullia. Pullat kohosivat hyvin, ulkonäkö oli hyvä, tähdet eivät repeilleet...mutta itse pullataikina olisi kaivannut enemmän kardemummaa ja sokeria. Tässä siis paranneltu ohje, ettei muille tapahdu samaa. Pullataikinan ohje on Suomen Hiivan sivuilta ja tähtien ohje Marttojen sivuilta. Tässä ne kuitenkin ovat yhdessä.


Valmiit (jättimäiset) tähtipullat


TÄHTIPULLAT
(24 isoa pullaa)

Tähtitaikina:
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
reilu 1 tl vaniljasokeria

1. Tee ensin tähtitaikina: Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon muna ja kuivat aineet. Anna taikinan olla hetki tai vaikkapa yön yli kylmässä. Huom! Säilytä tiiviisti kelmuun käärittynä, ettei taikina ota makua jääkaapista.

Pullataikina:

5 dl maitoa
1 pala tuorehiivaa
1 muna
2 tl suolaa
reilu 2 dl sokeria
15-16 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
150-200 g margariinia tai voita
reilu 1 rkl kardemummaa

voiteluun:
kananmunaa

1. Nosta pullataikina-ainekset lämpimään noin tunti ennen leivontaa.
2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi eli +37-asteiseksi.
3. Murenna tuorehiiva taikinakulhoon. Lisää osa maidosta ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput maidosta sekä muna ja mausteet. Sekoita maitoon 7 dl jauhoja, että saat sakean, vellimäisen seoksen. Vatkaa seosta.
4. Lisää 7 dl jauhoja ja alusta taikina käsin kimmoisaksi. Lisää lopuksi taikinaan huoneenlämpöinen rasva. Jatka vaivausta, kunnes taikina on kimmoisa, sileä ja se irtoaa hyvin käsistä sekä kulhon reunoista. Voit lisätä jauhoja, jos taikina tuntuu vielä tahmealta.
5. Peitä taikinakulho liinalla ja nosta se lämpimään, vedottomaan paikkaan nousemaan. Anna nousta vähintään 20 minuuttia.
6. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja pyörittele kahdeksi tangoksi. Jaa kumpikin tanko 12 osaan ja pyörittele ne pulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla peitellylle pellille ja peitä leivinliinalla.
7. Nostata pullia lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes ne ovat pulleita, sileäpintaisia ja kooltaan lähes kaksinkertaisia. Voitele nostatetut pullat kananmunalla.
8. Kauli tähtitaikina jauhotetulla pöydällä ja ota siitä 24 tähteä piparkakkumuotilla. Laita jokaisen pullan päälle tähti. Paina kevyesti tähden sakarat pullaan kiinni.
9. Paista uunissa kiertoilmalla 200 asteessa noin 10-15 minuuttia. Pullien koko vaikuttaa aikaan, joten tarkkaile paistumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti