keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Lankkupizzat: pizza cacciatora ja pizza bianco (valkoinen pizza)

Tänään on pizzapäivä! Ihastuin joku aika sitten Kotipizzan uusien lankkupizzojen muotokieleen, joten minulle tuli pakonomainen tarve tehdä pizzat samaan muotoon. Tein kaksi pizzaa, joista kumpikin oli erilainen. Toinen pizzoista oli itselleni tutumpi cacciatora ja toinen uudempi tuttavuus eli ns. valkoinen pizza. Täyteyhdistelmät keksin aika pitkälti kaupassa, kun keräilin raaka-aineita koriin. Tähän hätään en osaa sanoa, kumpi pizzoista oli parempi. Suosittelen kokeilemaan molempia!


Pizza bianco ja pizza cacciatora


LANKKUPIZZAT
(2 kpl, riittää yhteensä noin neljälle henkilölle)

Pohja:
1½ dl vettä
1/3 pkt tuorehiivaa
reilu ½ tl suolaa
2 rkl öljyä
3-4 dl durumvehnäjauhoja
ripaus sokeria

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen (1 dl). Lisää loput kädenlämpöisestä vedestä.
2. Lisää suola, öljy, sokeri ja vehnäjauhot.
3. Alusta taikina kunnolla. Taikinan pitää olla kimmoisaa ja irrota hyvin käsistä. Sitkossa sen salaisuus!
4. Kohota kaksinkertaiseksi.
5. Jaa taikina kahteen osaan.
6. Kauli lankkua muistuttaviksi, todella ohuiksi pohjiksi.
7. Tee pizzaan pienet reunat kierittämällä reunaa aavistuksen verran rullalle.
7. Lisää täytteet.


Valkoinen pizza eli pizza bianco


VALKOINEN PIZZA eli PIZZA BIANCO KYLPYANKAN TAPAAN

Ennen paistamista:
noin ½ purkkia Valion crème fraîchea
reilusti emmental-mozzarellajuustoraastetta
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

Paistamisen jälkeen:
rucolaa
parmankinkkua
kirsikkatomaatteja puoliksi halkaistuna
parmesaanijuustolastuja
mozzarellaa revittynä
kurpitsansiemeniä

1. Levitä tasaisesti pohjan päälle noin puoli purkkia crème fraîchea. Älä töhri reunoja!
2. Lisää juustoraastesekoitusta runsaasti.
3. Ripottele päälle rouhittua mustapippuria, vähän suolaa ja pirskottele päälle hieman oliiviöljyä.
4. Paista uunin pizzatoiminnolla (kiertoilma + alavastus) keskitasolla +230 asteessa 12 minuuttia.
5. Paistamisen jäkeen levitä pizzan päälle ensin hieman rucolaa. Seuraavaksi lisää parmankinkkua revittyinä suikaleina ja halkaistut kirsikkatomaatit. Lisää sitten parmesaanilastut, revitty mozzarella pieniksi kasoiksi ja kurpitsansiemenet. Lisää vielä vähän rucolaa päälle.


Pizza cacciatora

PIZZA CACCIATORA KYLPYANKAN TAPAAN

Ennen paistamista:
paseerattua tomaattia (noin puoli purkkia)
ripaus sokeria
hieman suolaa (enemmän kuin sokeria)
kuivattua oreganoa
rouhittua mustapippuria
kuivattua basilikaa
reilusti emmental-mozzarellajuustoraastetta
salamia puolikkaina viipaleina
paprikaa suikaleina (eri värisiä)
mustia oliiveja paloiteltuna pienemmiksi

Paiston jälkeen:
rucolaa
mozzarellaa revittynä

1. Tee tomaattikastike erillisessä astiassa. Kaada noin puoli purkkia paseerattua tomaattia astiaan. Lisää varovasti suolaa, sokeria ja mausteita pienissä erissä. Maistele. Kastike on valmista, kun se maistuu hyvältä (eli ei liian makealta mutta ei kitkerältäkään).
2. Levitä kastike pohjan päälle. Älä sotke reunoja!
3. Levitä sitten juustoraastetta runsaasti.
4. Lisää salamiviipaleet, paprikat ja oliivit.
5. Voit lisätä vielä ihan vähän juustoraastetta päälle, mutta tarkoitus ei ole peittää täytteitä.
6. Paista uunin pizzatoiminnolla (kiertoilma + alavastus) keskitasolla +230 asteessa 12 minuuttia.
7. Paiston jälkeen lisää päälle vähän rucolaa ja revittyä mozzarellaa pieniksi kasoiksi.


Huom! Pizzat onnistuvat parhaiten, kun pohja on kaulittu todella ohueksi. Cacciatora onnistuu hyvin, kun juusto levitetään täytteiden alle. Lopputulos muistuttaakin pizzerioiden pizzoja. Pizza bianco on todella hyvää, eikä tomaattikastikkeen "puuttuminen" haittaa!

PS. En saanut kunnollista kuvaa pizzan muodosta. Voin kuitenkin vakuuttaa, että uusi muotoilu oli edukseen näille pizzoille! Muotovakoilua voikin tehdä Kotipizzan sivuilla. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti