lauantai 30. elokuuta 2014

Macarons, macaronit

Katselin viime talvena kaikki mahdolliset ruoka- ja leivontaohjelmat. En pidä itseäni kummoisena kokkina tai leipurina, mutta silti olen kiinnostunut varsinkin ruoanlaitosta. Talven aikana kiinnitin huomiota sellaiseen seikkaan, että lähes joka ohjelmassa jossain vaiheessa tehtiin macaroneja. Ja vielä enemmän kiinnitin huomiota siihen, että niiden aina mainittiin olevan erittäin haastavia tehdä. Päätin siis kokeilla. Etsin netistä ohjeita, ja niitä yhdistelemällä tein ensimmäiset mantelileivokseni.

Macarons (n. 20 kpl)

100 g mantelijauhoa tai -jauhetta (mielestäni jauheesta tulee paremmat leivokset)
180 g tomusokeria
2 kananmunanvalkuaista
Dr. Ötkerin nestemäistä elintarvikeväriä

1. Sekoita mantelijauhe ja puolet tomusokerista keskenään.
2. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaisia hetki. Lisää elintarvikeväriä melko runsaasti. Ota huomioon, että väri vaalenee vielä varsin paljon. Jatka vatkaamista. Tuloksen tulisi muistuttaa jota kuinkin Fairy-vaahtoa.
3. Lisää tomusokeri parissa erässä. Jatka vatkaamista, kunnes seos muistuttaa "tymäkkää" partavaahtoa. Vaahdon pitää pysyä jämäkästi kulhossa, kun sen kääntää ylösalaisin. Jos väri on liian vaalea, voit tässä vaiheessa vielä lisätä elintarvikeväriä.
4. Lisää mantelijauhe-tomusokeriseos nuolijalla käännellen. Ote saa olla voimakas, mutta tahdin tulisi olla rauhallinen. Taikina on valmista, kun nuolijasta taikinan pinnalle laitettu taikinakökkäre liukenee noin 10 sekunnissa. Taikina ei saa olla liian löysää tai paksua. Ota huomioon, että taikina löysistyy jokaisella kääntelykerralla.
5. Laita taikina pursotuspussiin ja pursota pellille pyöreitä kasoja. Taikina leviää, joten kasan koko voisi olla 2 euron kolikon luokkaa. Kopauta peltiä, niin mahdolliset kasojen huiput tasoittuvat ja ilmakuplat häviävät. Annan pohjien levätä noin puoli tuntia huoneenlämmössä, jotta pinnasta tulee nahkamainen. Tämä varmistaa, että macaronit saavat uunissa rapean pinnan.
6. Paista pohjat 150-asteissa uunissa keskitasolla noin 10-12 minuuttia. Itse paistan pohjat aina yhden tason ylemmällä, sillä uunissani on todella tehokas alavastus. Anna pohjien jäähtyä pellillä tovi, jonka jälkeen siirrä ne sitten leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle jäähtymään.
7. Täytä macaronit haluamallasi täytteellä. Parhaimmillaan macaronit ovat seuraavana päivänä.

Macaronipohjat paistamisen jälkeen. Jos haluat tasaisemmat pinnat, siivilöi jauhe.


Olen kokeillut kahta täytettä, jotka molemmat ovat olleet aivan loistavia.

Lakritsitäyte mustiin/harmaisiin macaroneihin:

1,5 dl kuohukermaa
14 palaa Porvoon lakritsia
1 tl hunajaa
60 g valkosuklaata (esim. Pandan)

1. Lämmitä kuohukermaa ja lakritsipaloja miedolla lämmöllä. Älä päästä liian kuumaksi, sillä seos leikkaantuu helposti.
2. Kun seos on lähes tasaista (pienet palat lakua eivät haittaa), lisää hunaja seokseen ja nosta kattila liedeltä. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja lisää joukkoon. Itse en tykkää leivontaan tarkoitetusta sitruunalla maustetusta valkosuklaasta, mutta voihan siitä moni tykätäkin. Suosin siis yleensä Pandan tai Maraboun suklaata.
3. Sekoita tasaiseksi ja laita kylmään.

Vadelmatäyte:

100 g vadelmia
Dansukkerin hillo-marmeladisokeria ohjeen mukaan (n. 33 g)

1. Sekoita marjat ja hillo-marmeladisokeri kattilassa.
2. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja keitä 3-5 minuuttia sekoittaen. Kiinteiden marjojen keitto aika on 5-10 minuuttia.
3. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia välillä sekoittaen. Kuori vaahto.
4. Siirrä jääkaappiin.

Macaronien tekeminen on ihan älyttömän helppoa! Olen tehnyt viisi kertaa onnistuen joka kerta. Valitettavasti en tajunnut ottaa kuvia punaisista leivoksista.

Macaronit lasipurkissa

Macaronit säilyvät parhaiten jääkaapissa lasipurkissa, mutta mikä tahansa tiivis rasia käy. Pohjat voi pakastaa ilman täytettä, mutta kyllähän ne silloin parhaan makunsa kadottavat.



4 kommenttia:

  1. Siis ihan täydellisen näköisiä macaroneja! Mä en ymmärrä mikä mulle on niissä niin vaikeaa :D Siis onnistuin aluksi muka ihan ok, mutta sitten aloin hifistelemään sillä mantelijauholla jauheen sijaan ja sitten vaan epäonnistui, epäonnistuin ja epäonnistuin... Ehkä vielä yritän kerran, kun ostin jo sitä jauhettakin jauhon tilalle!

    VastaaPoista
  2. Niin ja piti vielä sanoa, että tuo lakritsitäyte kuulostaa todella herkulle, mun lempparimacaroneja!

    VastaaPoista
  3. Mulla on välillä sellaista aloittelijan tuuria. Summassa yritän ja vahingossa onnistun. Nuo kun saa kerran onnistumaan, niin ne onnistuvat sitten aina. Yritä vielä!

    VastaaPoista
  4. Niin, ja lakumacaronsit ovat kyllä ehdottomasti parhaita!

    VastaaPoista