sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Pulled beef -tortilla

Tämän ruoan tarina lähti käyntiin jo perjantai-iltana. Ajamme aina kimppakyydeillä ja aina enemmän tai vähemmän nälkäisinä kotiin töistä - niin tälläkin kertaa. Usein myös intoudumme puhumaan ruoista ja kaikista testatuista resepteistä. Heitin vaan vitsinä, että koska olen testannut nyhtökanaa ja nyhtöpossua, seuraavana olisi vuorossa varmaan nyhtönauta.

Jotenkin jäin jumiin tuohon ajatukseen. Googletin taas melko paljon ja totesin, että pulled beef on muita nyhtöjuttuja harvinaisempi. En vielä tuolloin tajunnut, miksi. Tajusin sen vasta lauantaina, kun etsin ja etsin naudan rintaa. Ei ollut helppo tehtävä, sillä tuo ruhon osa on muita osia harvinaisempi. Ei kuulemma ole suomalaisen leikkaustavan mukainen osanen.

Kiertelen ja kaartelin. Lopulta rintaa löysin Mestarin herkusta, jossa on oiva lihatiski. Kokonaista rintapalaa ei ollut, mutta kuitenkin sellaisia isoja paloja oli tarjolla. Ostin lihaa sen reilun kilon ja lähdin ostamaan muut tarvikkeet. Mukaan lähti kasa erilaisia mausteita ja jopa viskiä. Oli tärkeää heti löytää kaikki tarvitsemansa, sillä lihan työstäminen piti aloittaa päivää aikaisemmin.

Itselleni mieluisat reseptit olivat englanninkielisiä. Olen todella urpo enkussa, mutta käänsin enemmän ja vähemmän sujuvasti kuitenkin yhden ohjeen. Voi olla, että alkuperäisessä sanotaan ihan muuta, mutta tälläkin tavalla onnistuin. Alun perin ohje on kuitenkin Tom Kerridgen. Olen sitä siis sujuvasti muokannut.

Nyhtönaudan ajattelin sopivan hyvin tortillalettujen täytteeksi, joten ryhdyinkin tortillatalkoisiin (Myllyn paras -ohje), kun liha oli vielä riivittynä tekeytymässä uunissa. Aikaisemmin päivällä olin jo tehnyt aina yhtä ihanan coleslawin valmiiksi.

Tässäpä siis ohje. Lihaa tuli aika reilu satsi. Luulen tässä vaiheessa, että ainakin kuuteen-kahdeksaan tortillaan riittää. Vielä on nimittäin lihaa jäljellä.


Valmis tortilla (pulled beef + coleslaw)


PULLED BEEF
(n. 6-8 hlöä)

Liha:

n. 1 kg naudan rintaa
0,75 rkl sinapinsiemeniä
1 rkl korianterinsiemeniä
1 rkl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
0,5 rkl mustapippuria rouhittuna
0,5 rkl fariinisokeria
0,5 rkl smoked paprika -jauhetta
0,5 rkl cayennepippuria
n. 2 dl tummaa lihalientä

Bbq-kastike:

125 ml punaviinietikkaa
50 g fariinisokeria
0,4 dl viskiä (bourbon)
0,4 dl Coca-Colaa
1,25 dl ketsuppia
loraus Worcestershire-kastiketta
1 dl paistolientä (edellisestä)

1. Aloita ruoan tekeminen jo edellisenä päivänä. Paahda korianterinsiemeniä ja sinapinsiemeniä kuivalla pannulla. Varo, etteivät ne pala. Kun olet paahtanut tovin, anna niiden jäähtyä.
2. Hienonna siemenet morttelissa, kun ne ovat jäähtyneet. Siirrä pieneen kippoon.
3. Lisää kippoon myös juustokumina, mustapippuri, fariinisokeri, smoked paprika ja cayennepippuri. Sekoita hyvin.
4. Hieno mausteseos kauttaaltaan lihakimpaleille. Jos sinulla on yksi iso lihaköntti, leikkaa viiltoja lihaan, jotta saat maustetta myös sisään. Jos sinulla on useita kimpaleita, pyörittely seoksessa riittää varsin hyvin.
5. Laita esim. muovipussiin ja jääkaappiin tekeytymään yön yli. Huolehdi siitä, että kaikki mausteet ovat mukana.
6. Seuraavana päivänä keitä tumma lihaliemi esim. fondikuutiosta. (Itselläni oli rich beef -fondikuutio.)
7. Laita uuni kuumenemaan +160 asteeseen (kiertoilmauuni n. +140 asteeseen).
8. Voitele esim. Arabian Kokki-pata ja kaada liemi padan pohjalle. Laita lihat nesteen päälle ja sulje kansi. Jos sinulla on pata, muttei kantta, tee kansi foliosta. Höyryt eivät missään nimessä saa karata padasta.
9. Anna lihojen paistua uunissa 4-6 tuntia. Katso välillä, onko nestettä riittävästi. Itse pidin lihoja uunissa 5,5 tuntia enkä lisännyt nestettä (vettä) kertaakaan.
10. Kun lihat ovat ylikypsiä ja hajoavat helposti, siirrä ne folioon vetäytymään.
11. Aloita bbq-kastikkeen tekeminen.
12. Kaada kuivalle pannulle punaviinietikka. Laita liesi täysille. Kun neste alkaa kiehua, pienennä lämpöä ja keitä hiljalleen. Keitä siihen saakka, kunnes nesteestä on jäljellä enää puolet.
13. Lisää sitten fariinisokeri, viski, Coca-cola, ketsuppi, Worcestershire-kastike ja noin 1 dl paistolientä. Keittele kasaan noin 15 minuuttia. Maista ja mausta. Lisää tarvittaessa hieman sokeria ja ketsuppia.
14. Kun bbq-kastike on liedellä, avaa foliot ja riivi liha säikeiksi erillisessä astiassa kahta haarukkaa käyttäen. Lihassa mahdollisesti olleet kalvot saa tässä vaiheessa helposti poistettua.
15. Kun liha on revitty ja kastike on sopivasti keittynyt kasaan, kaada kastike lihojen sekaan.
16. Kaada myös melkein kaikki pataan jäänyt paistoliemi mukaan. (Kaikkia roikaleita ja rasvoja ei kannata kaataa.)
17. Sekoita ja maista. Jos on tarpeen, lisää suolaa ja sokeria. Laita miedolle lämmölle uuniin, kun teet tortillat.

VEHNÄTORTILLAT
(10 kpl)

5,5 dl durumvehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
0,5 dl öljyä
2 dl vettä

1. Sekoita aineet tasaiseksi ja kimmoisaksi taikinaksi.
2. Pyöritä pötkyksi ja jaa se kymmeneen osaan.
3. Anna palojen levähtää muovin alla tovi.
4. Kauli pannusi kokoisiksi tortillaletuiksi.
(Letut eivät tartu kiinni, kun laitat ihan vähän jauhoa väliin ja mahdollisesti vähän muoviakin. Letut eivät saa kuivaa!)
5. Karista turhat jauhot pois. Paista yksi kerrallaan molemmin puolin. Paistoaika on todella lyhyt. Kun vaaleat täplät ilmestyvät, käännä. Jos paistat liian pitkään, tortillaletuista tulee kuivia.

COLESLAW

Ohjeen löydät täältä.
Tällä kertaa taisin laittaa vähän enemmän mausteita ja majoneesia sekä sinappia. Sitruunamehua käytin vähän vähemmän.

- - - - - - - -

Vähäksi aikaa kokkailut ovat nyt tässä. Seuraavaksi ajattelin kokeilla hatsapurileipiä ja/tai -piiraita. Menee tosin ensi viikosta seuraavalle viikolle, sillä pitää tässä välissä mm. käydä tekemässä blinejä Marttojen kurssilla. :)


2 kommenttia:

  1. Nyhtönaudan lisäksi myös nyhtölammas on tosi hyvää :) Pitaleivän väliin, vähän tsatsikia, fetajuustoa ja salaattia, nam! Naudan rintaa on kyllä hankala löytää Suomessa, itsekin olen bongannut sitä vain lihakaupasta (joita ei myöskään ole ihan joka nurkalla).

    VastaaPoista
  2. Voi, kun oppisi syömään lammasta! Olen yrittänyt vaikka kuinka monta kertaa, mutta ei se vaan ole mieleen. Ehkä pitää taas jossain vaiheessa antaa mahdollisuus!

    Joo, olisi ehkä pitänyt ensin hommata se naudan rinta ja vasta sitten ne muut aineet. :D Noh, onneksi löytyi. Tänään kyllä sain työkamut kateellisiksi eväilläni. :)

    VastaaPoista