sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Perinteinen hernekeitto

Ulkona on -25 celsiusastetta pakkasta. Tällaisina päivinä tekee jostain syystä aina mieli keittoa. Niin nytkin.

Oikeastaan idea keittoon syntyi jo pari päivää aikaisemmin kauppareissullani. Kävelin lihahyllyn ohi ja huomasin savupotkat.. Niinpä sitten hetken mielijohteesta googlettelin vähän, mitä muuta hernekeittoon laittaisin. Hassua. Lähdin kauppaan ostamaan erikoista juustoa, mutta sitä ei ollut. Aika kaukana tämä keitto oli nyt siitä alkuperäisestä suunnitelmasta, mutta itse asiassa parempaa ideaa ei olisi voinut kyllä tähän saumaan tullakaan.

Ajattelin ensin, että kylläpä on halpa ruoka. Sitten muistin, ettei minulla ole 10 litran kattilaa. Kalliiksi tuli, kun piti uusi kattila ostaa! Ei vainiskaan. Tarvitseehan tuota aina muutenkin silloin tällöin. Nyt siis oli ainekset ja kattila...

Niinpä aloitin eilen hernekeiton tekemisen huuhtelemalla herneet. Tänään sitten pääsin keittelyhommiin ja lopputuloksena oli juuri sellainen ihanan perinteinen, lihaisa ja maukas kunnon hernekeitto. Kyllä tätä kelpaa syödä useammankin kerran. Alkuun ajattelin, että pakastan suurimman osa. Höpö höpö. Taidanpa sittenkin syödä tämän viikon aikana koko keiton poijjes.

Mielestäni hernekeitossa pitää olla makua. Siksipä lutrasin perusohjeita enemmän sinappia ja mausteita. Tässä ohjeessa kerron siis oman versioni. Keiton kanssa maistuu leipä + juusto. Nam!

Perinteinen hernekeitto (Valaistuksesta johtuen keitto näyttää todellista vaaleammalta.)


PERINTEINEN HERNEKEITTO
(n. 8 annosta)

500 g kuivattuja herneitä
2,5 - 2,75 l vettä
n. 500 g porsaan lapaa
n. 500 g savupotkaa (=palvattu potka)
1 - 2 tl suolaa
1 iso sipuli
3 - 4 porkkanaa
rouhittua mustapippuria
2 - 6 rkl vahvaa sinappia
reilu 2 tl meiramia

1. Poista herneistä roskat ja huuhtele ne lävikössä.
2. Laita herneet likoamaan isoon kattilaan, jossa on noin puolet vesimäärästä. Anna liota yön yli.
3. Lisää kattilaan loppu vesi. (Itse käytin vettä sen 2,75 litraa yhteensä.)
4. Kuumenna ja keitä pieni tovi. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois.
5. Lisää molemmat lihakimpaleet ja suola. Keitä todella miedolla lämmöllä hiljakseen tunti.
6. Pilko porkkanat ja hienonna sipuli. Lisää keiton joukkoon.
7. Keitä herneitä, lihoja, porkkanoita ja sipuleita vielä reilu tunti. Sekoittele aina välillä.
8. Kun noin 2,5 tuntia on kulunut, nosta lihat pois. Poista niistä luut ja nahat ja enin rasva. Paloittele lihat sopiviksi paloiksi.
9. Lisää lihat keiton joukkoon takaisin siinä vaiheessa, kun keitto on jo vähän saennut.
10. Lisää mustapippuri, sinappi ja meirami. Lisää myös tarvittaessa suolaa. Kiehauta.

Herneet likoamassa
Sipuli silputtu ja porkkanat viipaloitu
Takana savupotka, edessä lapa. Osa lavasta meni pakastimeen.

Huomioita:
- Käytin sinappia ainakin sen 6 rkl. Siksi oli hyvä, että alkuvaiheessa tein keiton jo vähän reilumpaan vesimäärään. Sinappi saostaa keittoa hieman.
- Suolaakin lisäsin. Aluksi laitoin 1 tl:n, mutta lisäsin sitä muutaman kerran ripotellen. Kannattaa siis maistella. Suolan määrää on vaikea antaa mitään tarkkaa määrää, sillä se on ihan riippuvainen lihan suolamäärästä.
- Muista oikeasti keitellä miedolla lämmöllä. Itselläni ei ainakaan kertaakaan ollut pohjaan palaminen lähellä...
- Käytin lihaa vähän ohjetta reilummin.

Katsotaanpas, saanko huomenna työkaverit kateellisiksi... :D Lisätään nyt vielä, että tämä ohje on perinteinen siksi, että meillä aina on tehty tällaista keittoa. Yleensä tosin lihana on ollut joulukinkun jämät. Porkkanaa keittoon on aina kuulunut.

Sitten vielä pari sanaa ällötyksestä. Kyllähän se on pakko myöntää, että sitä on hieman vieraantunut asioista ja tuollaiset lihaköntit hieman pysäyttävät. Silti olen sitä mieltä, että vaikka tuollainen savupotka onkin aika ällöttävä kapistus, on lihansyöjän kuitenkin pystyttävä itse lihansa käsittelemään. Vaikka en varmasti teurastajana voisikaan olla, pitää minun pystyä sentään tuollaisia paloja käsittelemään. :) Ja ihan hyvin pystyin ja kannustan myös muita tuohon. Onhan tällaisessa ruoanlaitossa hyvätkin puolensa: tietää ihan varmasti, mitä ruoassa on. Ei ole silputtu ties mitä ruhon osia vaan keittoon varmasti pääsevät ne parhaat palat. Ja tuohan se savupotka keittoon sen parhaan maun. Luussa sja savussa en salaisuus. Ugh!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti