sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Täydellinen focaccia

Rupesinpas tänään himoitsemaan italialaisen ruoan kurssilla tehtyä focacciaa. Olen kerran aikaisemminkin tehnyt ko. leipää, mutta silloisella ohjeella tehty leipä ei ollut läheskään niin hyvää. Marttojen ohje on siis ylitse muiden! Tällä kertaa en tainnut ohjetta juuri tuunata. Tosin heti leipää syödessä mietin useita sovelluksia. Voipa olla, että eräs päätyy kokeiluunkin. ;) Jos joku tietää, mikä ruoka on meikäläisen mielestä ihan ykkönen, tietää kyllä myös, mitä kahta asiaa aion seuraavassa leivässä yhdistää. Tässä kuitenkin alkuperäinen ja todellakin täydellisen focaccian ohje.

Valmis focaccia vie kielen mennessään.

TÄYDELLINEN FOCACCIA
(pellillinen)

7,5 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl hienoa merisuolaa
2 rkl sokeria
1 rkl oreganoa
n. 15 dl vehnäjauhoja
1,5 dl oliiviöljyä

Pinnalle:
aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina
kivettömiä oliiveja
tuoretta rosmariinia
sormisuolaa reilusti ripotellen
oliiviöljyä maun mukaan (0,5-1 dl)

1. Sekoita hiiva, suola, sokeri ja oregano kädenlämpöiseen veteen. (Itse teen niin, että sekoitan hiivan vain osaan vedestä ja lisään liukenemisen jälkeen loput. Näin seos pysyy kädenlämpöisenä.)
2. Lisää joukkoon noin puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
3. Lisää oliiviöljy ja loput jauhoista vähitellen. Tarkoituksena ei ole erityisemmin vaivata taikinaa, vaan pelkkä sekoittaminen riittää. Taikinan tulee jäädä löysähköksi ja tarttuvaksi.
4. Levitä taikina reunalliselle pellille leivinpaperin päälle ja kohota kaksinkertaiseksi esimerkiksi kuumalla vedellä täydetyn tiskialtaan päällä liinalla peitettynä.
5. Töki sormella leipään koloja ja painele leipään tomaattisiivut ja oliivit.
6. Laita reikiin ja pinnalle tuoretta rosmariinia maun mukaan.
7. Ripottele pinnalle melko reilusti sormisuolaa ja valuta pinnalle oliiviöljyä.
8. Paista leipä +200 asteessa noin 30 minuuttia. Jos käytät kiertoilmaa, laske lämpötilaa noin 20 astetta.

Huomioita:
- Suolan määrä voi järkyttää. Se kuitenkin pitää paikkaansa.
- Leipä on parasta tuoreena dipattuna oliiviöljyyn ja/tai balsamicoon.
- Kuvasta ei huomaa, mutta leipä kohoaa sellaiseksi todella muhkeaksi. Uunipannu oli erittäin hyvä paistoastia.
- Sormisuola ei ole sama asia kuin karkea merisuola. Suosittelen ostamaan, jos sellaista ei ole koskaan käyttänyt. Toimii esim. lihan kanssa.
- Paistoin leipää noin 5 minuuttia pidempään. Kiertoilma ainakin omassa uunissani paistaa paremmin kuin perustoiminto.
- Tuunatahan voi. Esimerkiksi tuoreet tomaatit käyvät leipään todella hyvin.

2 kommenttia:

  1. Kyllä! Ja itse asiassa ajattelin viedä leipää vähän enemmän pizzan suuntaan... ;)

    VastaaPoista