tiistai 29. syyskuuta 2015

Intialainen nuudeli-kasviskeitto

Ensimmäisenä ruokakurssin ohjeista testiin pääsi nuudeli-kasviskeitto. Tämä oikeastaan siksi, että keitto on hyvä lounasruoka ja siitä riittää pitkäksi aikaa. Näinpä eilen ryhdyin pilkkomaan ja keittelemään. Lopputuloksena oli erittäin maittava keitto, jossa oli lientä vain nimeksi. Tiesin ohjeessa olevien nuudelien määrän suureksi ja halusin "keiton" (siis keiton, jossa lientä on vähän). Jos haluaa perinteisemmän version, kannattaa nuudeleita laittaa vähemmän.

Niin, ja korianteria laitoin vain vähän ja pilkoin sen ihan pieneksi. Näin maku ei hyökkää, mutta samalla oppii pienin askelin moista syömään. Ehkä vielä jonakin päivänä oikeasti tykkään tuoreesta korianterista. Jauheena se on aina maistunut.

Alkuperäistä ohjetta olen muuttanut niin, että mausteiden määrät ovat alkuperäistä isommat.

Valmis nuudeli-kasviskeitto


INTIALAINEN NUUDELI-KASVISKEITTO
(ainakin 6 annosta)

250-400 g kuivia paksuja munanuudeleita
reilu 2 rkl öljyä
1 sipuli hienonnettuna
1,5 tl juustokuminaa
reilu 0,5 tl kurkumaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
reilu 2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl suolaa
2 vihreää chiliä hienonnettuna
(chilijauhetta)
100 g sokeriherneenpalkoja pitkittäin ohuiksi suikaloituna
2 isoa porkkanaa ohuina tikkuina
1 punainen paprika ohuina suikaleina
2 tomaattia hienoksi pilkottuna
2-2,5 rkl tummaa soijakastiketta
1 l kasvislientä
reilu 1 tl mustapippuria
100-200 g pikkupinaatin lehtiä
1-6 rkl tuoretta korianteria silputtuna
1 tl seesamiöljyä

1. Työstä ensin kasvikset. Varaa tähän reilusti aikaa.
2. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele ne kylmällä vedellä ja valuta.
3. Kuumenna öljy isossa kattilassa. Kuullota sipulia, kunnes se hieman ruskistuu.
4. Lisää juustokumina, kurkuma, valkosipuli, inkivääri, suola ja chili ja kuumenna sekoitellen 1-2 minuuttia.
5. Lisää sokeriherneet, porkkanat ja paprika. Kuumenna taas sekoitellen pari minuuttia.
6. Lisää tomaatit, soija, kasvisliemi ja pippuri. Keitä 10-12 minuuttia, kunnes kasvikset pehmenevät.
7. Lisää kattilaan nuudelit ja pinaatti ja kiehauta. Lisää vielä lopuksi korianteri ja seesamiöljy.

Huomioita:
- Munanuudelien tilalla voi käyttää riisinuudeleita (gluteeniton vaihtoehto) tai tavallisia vehnänuudeleita.
- Itselläni oli aika tavallinen Mari-kattila. Meinasi kyllä tilavuus loppua kesken. Varaa siis iso kattila tai laita nuudeleita vähemmän.
- Jos kaipaat lisää tulisuutta, lisää chilien määrää tai laita chilijauhetta.
- Pikkupinaatin lehtiä minulla oli vain 100 g. Ei olisi kyllä kattilaan mahtunut enempää. Jos kattila on iso, voi laittaa reilummin.
- Maista. Jos suolaa on liian vähän, lisää soijaa. Samalla tulee lisää makua.
- Käytä korianteria maun mukaan. Älä jätä kuitenkaan kokonaan pois, jos se vain mitenkään on mahdollista.
- Keitosta saa kana-nuudelikeiton lisäämällä kanaa. Tällöin nuudelien määrää kannattaa vähentää reilusti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti