keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Turkki (Gümbet, Bodrum, Marmaris, Icmeler) ja Kreikka (Kosin kaupunki)

Hirvittävä matkakuume! Julkaisen siis tuskissani tarinoita vanhoista reissuista...

Toisen matkani Turkkiin tein vuonna 2003 ystäväni kanssa. Olin ollut niin innoissani Alanyan-reissusta kesää aikaisemmin, että Turkkiin oli ihan pakko päästä. Niinpä suuntasimmekin Turkkiin - tosin tällä kertaa eri kohteeseen, Icmeleriin Marmariksen lähelle.

TURKKI (ICMELER, MARMARIS)

Icmelerin ranta

Reissusta on jo jonkin verran (eli koko elämä melkein) aikaa, joten valokuvamateriaali on melko kökköä. Muistikin on jo sen verran tyhjentynyt, että ihan kaikkea en muistakaan. Pyrin kuitenkin kirjoittamaan jotain molemmista kohteista.

Hotelli hieman kaukaa...

Majoituspaikkamme oli siis Icmelerin puolella huoneistohotelli Maricya. Hotelli on rankattu huimasti kahden tähden hotelliksi, mutta oli iloinen yllätys. Saimme oikein viihtyisän kattohuoneiston - tosin parvekkeelta ei sitten minnekään nähnytkään. Hotelli oli siisti ja viihtyisä. Varsinkin uima-allasalueella ja baarin puolella viihdyimme oikein hyvin. Aamiaista hotellista ei tuolloin saanut, joten ostimme aamiaistarvikkeet kaupasta tai sitten suuntasimme naapurihotelliin aamiaiselle. Hotellin sijainti oli hyvä, joten Icmelerin rantaan oli melko lyhyt matka.


Rantaelämää!

Icmeler on rauhallinen ja perheillekin sopiva kohde. Ranta on oikein hyvä hiekkapohjainen ranta, mutta melko pieni. Hyvin sinne heinäkuun tungoksessa kuitenkin mahtui. Lomapaikan keskustassa on lukuisia hyviä ravintoloita ja pieniä kauppoja. Yökerhot ja muu hurjastelu löytyvätkin sitten Marmariksesta.

Marmariksen baarikatu

Palavat drinkitkin saimme!

Marmaris on perinteinen ja vanha Turkin lomakohde, mutta ei mitenkään erityisen kulunut ja tylsä sellainen. Ravintoloita on moneen makuun ja keskustasta löytyy jopa isohko baarikatu. Ketjuravintolat löytyvät Marmariksesta, eivät Icmeleristä. Icmeleristä pääsee Marmarikseen dolmuksella tai vaikkapa ihanalla puuveneellä. Jos bilejalkaa oikein vipattaa, pääsee Marmariksesta takaisin Icmeleriin taksilla. Hinta kannattaa tosin sopia etukäteen. Vaikka Marmaris onkin vilinää täynnä, sopii sekin ihan kaikenlaisille matkaajille. Silti kallistuisin Icmeleriin, sillä siellä on parempi ranta heti keskustassa. Niin, ja Marmarikseen pääsee erittäin kätevästi.

Retkellä vesipuistossa

Sieltä sitä tullaan!

Valitsipa kumman kohteen tahansa, on lomakohde täynnä tekemistä. Kannattaakin osallistua retkille, jolloin näkee muutakin kuin turistivilinää. Kannattaa myös testata vesipuisto ja turkkilainen sauna. Ruoista kannattaa testata kyllä ihan kaikkea, sillä Turkissa ruoka on hyvää - tilasipa mitä tahansa.

TURKKI (GÜMBET, BODRUM)

Gümbet hotellin allasalueelta kuvattuna

Korkkasin vielä yhden paikan Turkissa muutama kesä sitten. Matkasta jäi vähän huono maku, sillä seura ei ollut parhain ja hotellikin ötököiden vallassa.

Hotellin allasalueelta oli kivat näkymät.

Aloitetaan nyt vaikka siitä hotellista. Hotelli oli Finnmatkojenkin valikoimissa oleva Club Bozok. Kuvissa hotelli on erinomainen, mutta jos sattuu saamaan huoneen kellarista, mielikuva kyllä nopeasti haihtuu. Hotellihuone oli jo valmiiksi ihan hajalla: kaapinovessa suuri reikä, kaakelit irti ja isoja koloja täynnä, haju homeinen, sänky erilaisissa ruumiinnesteissä jne. Ajattelin vielä tuossa vaiheessa, että eipäs sillä niin väliä ole ja että huoneessahan ollaan vain vähän aikaan. Kun toisena päivänä näin ne isot, mustat torakat, olin kyllä jo raivoissani. Kysyin hotellista toista huonetta, mutta hotelli oli täysi. Olisi pitänyt valittaa suoraan oppaille, koskapa valmismatkalla oltiin. Jotenkin sitä kesti karmivan huoneen, kun ei siellä ollut. Yöllä en onneksi kohdannut ötököitä, mutta eipä sitä kovin hyvin keskittynyt nukkumaan. Hotellin paras osio oli ravintola ja allasalue. Siellä kyllä viihtyi!

Club Bozok (ne kivat muut huoneet + ravintola)

Kohteena Gümbet on aika keskinkertainen. Tai ainakin minun mielestäni se on käymistäni Turkin kohteista kaikkein huonoin. Niin sanottu keskusta on aika mitätön ja rantakin hyvin tavanomainen. Shoppailu- ja ravintolamaailma on melko köykäinen. Tosin sanottakoon, että parasta kanakebabia olen syönyt juuri Gümbetissa. Retkivalikoima oli ok, mutta kohde itsessään ei säväyttänyt. Gümbetin baarikadulla oli pari ihan hyvää baaria. Sekin tosin oli jo jotain.

No heh heh!

Baarikatu Gümbetissa

Lähikaupungissa, Bodrumissa kävimme pari kertaa dolmuksella. Siellä ostosmahdollisuuksia onkin jo enemmän ja siellä on kyllä varsin kiva satama. Markkinoilla, jotka dolmusasemalla ovat, tein hurjan paljon löytöjä. Jos siis aidot kopiot eivät häiritse, niin juuri markkinoilta löytää kaikkein eniten tuotteita. Dolmusaseman läheisyydessä on myös hyviä ravintoloita, mutta kannattaa ensimmäisellä kerralla katsella tarjontaa vähän laajemminkin.

Bodrum mereltä

Bodrumissa iltaelämä on Gümbetia vilkkaampaa, joten jos sellaista haluaa, kannattaa suunnata sinne. Euroopan suurimpiin ulkoilmadiscoihin kuuluva Halikarnas Disco sijaitsee myös Bodrumin välittömässä läheisyydessä. Kaupungissa on myös paljon hyviä kulttuurikohteita amfiteatterista museoon, mutta emme niitä reissullamme korkanneet.

KREIKKA (KOSIN KAUPUNKI)

Ja miksi tähän samaan postaukseen on mahtunut palanen Kreikkaakin? Syynä on, että kävimme Bodrumista päiväretkellä Kosin kaupungissa. Matka alkoi aamulla katamaraanilla Bodrumin satamasta, jonne menimme dolmuksella. Matka sujui nopeasti, enkä onneksi kokenut mitään matkapahoinvointia. Kosin satamassa kohtasimmekin järkytyksen. Passijono oli todella pitkä ja eteni hitaasti. Aurinko porotti täysillä eikä mitään varjoa ollut. Jonotukseen meni ainakin tunti, ellei jopa enemmän. Kun pääsimme pois satamasta, lähdimme tutustumaan kaupunkiin.

Kahvila ja pieni ostoskatu

Kävelimme alueella ympäriinsä. Ilahduttavaa oli, että Kreikan puolella oli edes jonkinlainen eurooppalainen kahvilakulttuuri. Oli ihana istuskella kahviloissa ja katsella ihmisvilinää. Mukavaa oli myös, että putiikkien hinnat olivat euroissa eikä niistä tarvinnut alkaa tinkaamaan. Ajoimme kaupunkijunalla ja näimme kaupunkia laajemmaltikin. Kaupungissa ranta oli kivikkoinen, mutta kävimme silti uimassa.

Kosin kaupungin ranta

Kosin kaupunki vaikutti oikein kiinnostavalta. Useiden Turkin-reissujen jälkeen tuntuisi kyllä kiinnostavalta suunnata seuraavaksi Kreikkaan pidemmäksi aikaa. Kosin kaupunkiin en silti välttämättä menisi, vaikka se olikin päiväreissun perusteella oikein mainio paikka. Haluaisin saaren toiselle puolelle tai vaikkapa Samokselle tai Korfulle.

Vielä en siis hyvää Turkki-Kreikka-vertailua voi tehdä. Kohteissa on kuitenkin hyvin paljon samaa. Niin, toisaalta erojakin löytyy. Silti olen sitä mieltä, että kovin pieleen ei voi mennä, valitsipa kumman maan tahansa. Lomakohteet molemmissa maissa ovat hyvin samankaltaisia.

Koskapa tämä on nyt viimeinen Turkki-postaus, niin taidanpa listata kohteet paremmusjärjestykseen. Huom! Katso jutut täältä.

TURKIN TOP 3:

Alanya
Kusadasi
Marmaris-Icmeler

Kaikki näistä kohteista sopivat kaikille. Hotellivalinnalla voi vaikuttaa olennaisesti siihen, sukeltaako biletyksen maailmaan vai keskittyykö rauhalliseen elämään ja hemmotteluun vilinän ulkopuolella. Alanya on kuitenkin hyvässä ja pahassa monipuolisin kohde. Kusadasissa on jotenkin aito ja vinkeä meininki. Marmaris ja Icmeler ovat taas vanhoja ja varmoja valintoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti